Dinkić: DS zabija klipove u točkove

Mlađan Dinikić optužio poslanike DS da su pomogli usvajanju amandmana na zakon o penzijama koji ugrožavaju dogovor sa MMF-om.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 02.10.2005.

14:12

Default images

Ministar finansija i potpredsednik G17 plus je optužio republičke poslanike Demokratske stranke da su prilikom skupštinskog glasanja o Zakonu o penzijama "zabili klipove u točkove" vladajućoj koaliciji i time pomogli da se izglasaju problematični amandmani.

Dinkić je na konferenciji za novinare G17 plus rekao da su poslanici DS-a tog dana došli u Skupštinu u punom sastavu, iako to nikada ne čine, da bi rušili zakon o penzijama, a preko njega i Vladu Srbije.

Na opasku novinara da je DS bio protiv zakona, Dinkić je rekao da su demokrate podigle kvorum, pa su za usvajanje zakona bili neophodni i glasovi socijalista, čiji su amandmani protivni zahtevima MMF-a. "To je pravo DS, ali javnost mora da zna ko je doveo u pitanje dogovor sa MMF-om", istakao je Dinkić.

Ministar finansija je dodao da je dolazak misije MMF-a odložen samo na kratko i da će predviđeni pregovori sa tom institucijom biti završeni do kraja godine, kao što je i planirano. Dinkić je poslanicima DS zamerio i što su glasali protiv zakona o veterini, zbog čijeg odbijanja, kako je rekao, ne možemo da izvozimo meso u Evropsku uniju.

On je ocenio da usvojeni amandmani Socijalističke partije Srbije na predlog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju neće imati veći uticaj na budžet Srbije. "Prve procene pokazuje da je su efekti tih amandmana na budžet beznačajni i očekujem da će se sa tim složiti i Međunarodni monetarni fond", rekao je Dinkić. Taj zakon je, prema rečima Dinkića, osnov reforme penzijskog sistema u Srbiji, na kojoj insistira MMF.

MMF je juče saopštio da je odložio posetu Srbiji i Crnoj Gori dok se ne sagledaju efekti primene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Poseta misije MMF-a bila je planirana za 5. oktobar.

Đelić: Ponižavajuće odluke

Mladjan Dinkić veruje da se afera oko Nacionalne štedionice ponovo pokreće kako bi se nanela šteta stranci, čiji je on potpredsednik. Povodom otpužbi da je Nacionalnoj štedionici dodeljena isplata stare devizne štednje bez tendera, Dinkić je naveo da je taj posao nudjen i drugim bankama, ali one nisu bile spremne da ga prihvate bez naknade i provizije od države.

Dosadašnjim dokapitalizacijama Nacionalne štedionice, kojom je ona dobila nova četiri akcionara, učešće države svedeno je prvo na oko 60 odsto, a potom na 10 odsto, kaže Dinkić. On tvrdi da država u vreme tadašnjeg ministra finansija nije želela da učestvuje u dokapitalizacijama.

Bivši ministar Božidar Đelić vraća priču na sam početak. I Dinkić i Đelić se slažu da država nikada nije imala većinsko direktno vlasništvo, ali Đelić podseća da je dogovorom između njega, Dinkića i pokojnog premijera Đinđića država zbog sveg ašto je unela koju je unela u ovu banku morala na početku da dobije ozbiljan deo vlasništva.

To se, kaže Đelić, nije desilo: "Na sastanku sa pokojnim premijerom Đinđićem, pred mnogim očevicima, u startu je dogovoreno da država Srbija, koja je unela ključni posao, to je isplata stare devizne štednje, poslovni prostor itd, u startu treba da dobije trećinu kapitala. Zbog toga sam bio veoma razočaran da na ponižavajući način smo morali da platimo da bi dobili deset odsto kapitala, a isto je bilo poniženje da dva dana pre ulaska predstavnika Vlade Srbije u Upravni odbor se odluči da se vrši dokapitalizacija, koja je  u stvari obezbedila većinu kapitala 'of šor' firmama".

Dinkić tvrdi da je Uprava za sprečavanje pranja novca proveravala povezanost lica koja su učestvovala u dokapitalizajama Nacinalne štedionice  i utvrdila da ništa nije bilo sporno. Nacionala štedionica od juče je u većinskom vlasništvu grčke EFG Eurobanke a Dinkić tvrdi da je Vlada uspela da zadrži pravo veta sa svojih 37 odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: