MMF odložio posetu Beogradu

Misija MMF-a, koja je trebalo da dođe 5. oktobra, odložila je posetu do daljeg, kaže predstavnik MMF-a u Beogradu Harald Hiršhofer.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2005.

10:54

Default images

MMF će sada, u saradnji sa Vladom Srbije, razmotriti uticaj usvojenog penzionog zakona na fiskalni sistem u Srbiji. Tek posle toga biće odlučeno kada će misija doći u Srbiju, kaže Hiršhofer. Podsetimo, misija je trebalo da dođe 5. oktobra u šestu reviziju trogodišnjeg finansijskog aranžmana, kako je najavljeno tokom posete ministra finansija i guvernera NBS Vašingtonu prošle nedelje.

Međutim, kako je juče rekao guverner Radovan Jelašić, MMF sada pravi računicu kakve će finansijske efekte na budžet izazvati izmene zakona o penzionom osiguranju. Troškovi sadašnjeg finansiranja penzija dugoročno su neodrživi, pošto 20 do 25 odsto budžeta ide na dotiranje penzija, rekao je Jelašić.

Misija MMF-a tražila je da se penzije ubuduće usklađuju samo jednom godišnje i to isključivo prema rastu troškova života, a ne i plata, kao što je sada slučaj. Međutim, novousvojenim zakonom predviđena su dva povećanja penzija u toku godine. MMF sada treba da razmotri da li će ovo odstupanje imati bitnog uticaja na prvobitne finansijske proračune. Inače, Hiršhofer nije mogao da precizira kada će misija doći u šestu reviziju.

NBS: Intenzivirati razgovore

Narodna banka Srbije oglasila se tim povodom i saopštila da je neophodno da Vlada Srbije već u narednoj nedelji intenzivira razgovore sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom. U tim razgovorima, kako je i dogovoreno sa srpskom vladom, biće sagledani finansijski efekti u parlamentu usvojenih izmena zakona o penzijama, u svetlu njihovog celokupnog uticaja na fiskalnu politiku, posebno u narednoj godini.

NBS očekuje da će predložena ekonomska i budžetska politika za 2006. godinu doprineti da se postigne dogovor o skorom dolasku misije Fonda na razgovore o proveri pete i o poslednjoj, šestoj reviziji aktuelnog finansijskog aranžmana, koji treba da bude okončan do kraja ove godine.

Ministarstvo finansija: Dolazak odložen na kratko

Srpsko ministarstvo finansija saopštilo je da je misija Međunarodnog monetarnog fonda dolazak u SCG odlozila samo na kratko u dogovoru sa Vladom i Narodnom bankom Srbije.

Tokom narednih nekoliko dana nadležna ministarstva Vlade Srbije uradiće analizu efekata na republički budžet upravo usvojenih amandmana na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, ističe se u saopštenju. Ta analiza biće osnova za nastavak pregovora sa MMF-om o okončanju trogodišnjeg aranžmana, ukupne vrednosti oko 994 miliona dolara.

Kovačević: Rizik za investicije

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da odlaganje dolaska misije Međunarodnog monetarnog fonda povećava rizik za priliv stranih ulaganja, ali da je moguće uspešno okončati aranžman sa tom institucijom.

"Neuspešno okončanje trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om bi nas koštalo oko 750 miliona dolara. Jedan od problema u pregovorima sa tom finansijskom institucijom je loša strategija pregovaračkog tima", rekao je on agenciji Beta. Kovačević je ocenio da je bolje biti tvrd u pregovorima, a efikasan u sprovođenju uslova.

Prema njegovim rečima, uslovi MMF-a su povezani i jedan deo oko započinjanja privatizacije i restrukturiranja Naftne industrije Srbije je ispunjen, ali najznačajnija prepreka je inflacija od koje sve zavisi. "Teško je napraviti budžet sa trenutnom stopom infacije koja se približva nivou od 15 odsto, granici hiper infalcije  i ubrzava umesto predviđenog usporavanja"

On se nada da će odlaganje dolaska Misije MMF-a biti samo kratkoročno.

Udovički: MMF će čekati ispunjenje svojih uslova

Bivši guverner Narodne banke Srbije Kori Udovički kaže za B92 da ne postoji dovoljno transparentnosti u pregovorima sa MMF-om, tako da ne može da kaže šta se tačno dešava. Udovički kaže da će MMF čekati sa završetkom pregovora, sve dok ne budu ispunjeni uslovi koji su zahtevani. "Možemo do novembra da se sa njima natežemo, a posle toga počinjemo ozbiljno da rizikujemo gubitak dodatnog otpisa dugova kod Pariskog kluba".
Iako je NBS ocenila da je neophodno da srpska vlada već naredne sedmice intenzivira razgovore sa MMF-om, Kori Udovički kaže da je vrlo teško promeniti kriterijume dogovorenih obaveza. Ona navodi da je to uspelo samo jednom prethodnoj vladi kada je MMF odustao od zahteva da bude povećana cena struje. Međutim, Vlada je tada kao zamenu ponudila početak restrukturiranja EPS-a. "Isto tako nešto bi bilo potrebno sada, da bi MMF prestao da bude uporan sa penzijama, ali mislim da je i za to sada prekasno", kazala je Udovički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: