Usvojen Zakon o penzijama

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene penzionih zakona prema kojima će se penzije usklađivati dva puta godišnje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2005.

13:03

Default images

Po usvojenom rešenju, njihova prosečna visina neće moći da budu manje od 60 odsto od prosečne plate. Vladajuće stranke prihvatile su sve amandmane SPS-a kako bi zakon dobio tesnu većinu glasova, iako su ti amandmani u suprotnosti za zahtevom MMF-a.

Ministar za rad Slobodan Lalović očekuje da će se 5. oktobra, kada u Beograd dolazi misija MMF-a, naći prihvatljivo rešenje, ali da će u krajnjoj nuždi izmene danas usvojenih zakona opet biti pred poslanicima, kako ne bi propao trogodišnji finansijski arnžaman.  

Penzije će se od sledeće godine usklađivati 1. aprila i 1. oktobra i to prema inflaciji i troškovima života. Iako MMF traži da usklađivanje bude samo jednom godišnje, resorni ministar Slobodan Lalović ne očekuje probleme u završetku pregovora sa tom finansijskom institucijom. Po njegovom mišljenju, problem može predstavljati samo jedan amandman SPS-a, vezivanje visine penzija za plate, tako da one u naredne 3 godine ne smeju biti ispod 60 odsto prosečne zarade.

Ipak to je prihvaćeno iz dva razloga: "Posebno zbog toga što ovaj amandman o kome govorim nema nikakav neposredni materijalni efekat ni u naredne tri godine jednostavno zato što penzije neće ni pasti do 60 posto. Dakle to je bio taj materijalni razlog što smo mi ovo prihvatili, a drugi zato što je to bio jedini način da danas usvojimo zakon i nastavimo sa reformama penzionog sistema“, kaže Lalović.

Lalović nije želeo da prognozira ishode pregovora sa misijom MMF-a koja 5. oktobra dolazi u Beograd. Ako bude bilo problema izmene penzionih zakona bi u roku od mesec dana ponovo mogle da se nađu pred poslanicima: "Ja mislim da ćemo uspeti da se dogovrimo i sa MMF-om da ova odredba ne znači ništa suštinski. Međutim ako me pitate u krajnjoj nuždi, ukoliko ta jedna jedina odredba zakona bude problem za pozitivnu šestu reviziju i sve one posledice koje iz toga proizilaze pretpostavljam, samo mogu reći da pretpostavljam da bi vlada eventulano onda išla sa izmenom tog jednog člana“.

Izmenama zakona prihvaćeno je pomeranje starosne granice za odlazak u penziju na 60 godina za žene odnosno 65 godina za muškarce, koje treba da počne od 2008. godine.

Anđelković: Nek propadne...

Funkcioner SPS-a Zoran Anđelković kaže da je ovo što su danas prihvatili bio najveći mogući kompromis, a da bi u slučaju da za mesec dana ponovo dođu izmene penzionih zakona socijalisti bili protiv i po cenu da Srbija izgubi novac: "Pa bolje da propadne aranžman sa MMF-om nego narod i nego milion i 200 hiljada penzionera. I mislim da mi često imamo jednu zamenu teza i kod nas je kod jednog broja funkcionera u državi u poslednjih pet godina, na žalost, ima mnogo poltronstva prema međunarodnim institucijama. One imaju svoje zahteve i to je normalno ali se sa međunarodnim institucijama mora razgovarati sa pozicije i ekonomske politike zemlje i obezbeđivanja ekonomske sigurnosti onoliko koliko ekonomija naše zemlje može da izdrži“.

Parivodić: MMF će imati razumevanja

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije Milan Parivodić rekao je da je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je danas usvojila Skupština Srbije, zadovoljio najveći broj zahteva Međunarodnog monetarnog fonda.
MMF je tražio da se penzije usklađuju samo jednom godišnje i to sa troškovima života. Parivodić je kazao da će o tim odstupanjima predstavnici vlade i MMF-a razgovarati 5. oktobra u Beogradu, kada počnu pregovori o šestoj reviziji trogodišnjeg aranžmana sa tom institucijom.

"U razgovorima sa predstavnicima MMF-a uvek sam podvlačio da u Srbiji nema mnogo prostora za stezanje kaiša, a da ima puno prostora za strukturalne reforme, koje mogu mnogo para da uštede u smislu javne potrošnje za koju oni smatraju da je previsoka", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: