"Rešenje mimo svih standarda"

Slobodan Vučetić kaže da tumačenje formule "više od autonomije, manje od nezavisnosti" ne može "bitno štetiti interesima Srbije".

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2005.

16:19

Default images

Tumačenje formule "više od autonomije, manje od nezavisnosti" koje je nedavno u javnost iznela Sanda Rašković-Ivić, po kome bi Srbiji pripado suverenitet, a Kosovu izvršna, zakonodavna i sudska vlast ne može "bitno štetiti interesima Srbije", ocenio je predsedniki Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić.

On je međutim dodao da je takav koncept "mimo svih uobičajenih i poznatih standarda koji su se javljali u istoriji država": „Ne postoji nešto što se zove državni suverenitet bilo koje zajednice, a da je celokupna, recimo, zakonodavna vlast, izvršna vlast i sudska vlast, pogotovo sudska vlast, da se nalazi na nekom nižem nivou od državnog okvira koji ima međunarodno pravni status.Vrlo je teško, zaista, sa ustavno.pravnog stanovišta i sa stanovišta nekog iskustva uporedno – pravnog, međunarodno - pravnog i političkog dokazivati da bi to bila neka svrsishodna, racionalna, na duži rok održiva zajednica.“

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Dušan Proroković, kaže da to što model više od autonomije – manje od nezavisnosti, kako ga je objasnila Sanda Rašković Ivić ne postoji nigde u svetu ne predstavlja ništa čudno: "Vidite da su svi modeli različiti, odnosno originalni, jer se uzrok krize i te kako razlikuje. Čak šta više, ako uporedite dve slične krize, jednu u Makedoniji, drugu u Bosni i Hercegovini, videćete da su primenjeni potpuno drugačiji modeli u rešavanju problema i rešenje za Kosovo i Metohiju, uz korišćenje svih elemenata koji postoje svuda u svetu kada se radi o regionalnlm samoupravama, ipak biti originalno"

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović slaže sa predsednikom Ustavnog suda da je veoma bitno da se zadrži veza pravosuđa u Srbiji sa onim na Kosovu: "Da deo sudskog sistema Kosova zaista bude povezan sa sudskim sistemom Srbije, bez obzira što je Kosovo nezavisno, to je veoma teško, ali prosto bi trebalo o tome razmišljati"

Bivši predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović kaže da je tumačenje po kome bi Srbiji pripado suverenitet, a Kosovu izvršna, zakonodavna i sudska vlast za njega novost i, po njemu, o tome nema ni reči u usaglašenim dokumentima, koji se mogu dati javnosti na uvid: "Kada nekome i pre početka razgovora ponudite zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, koja onda vlast ostaje, ko će poslati vojnike da vam čuvaju neke granice ili ne znam šta drugo?".

Do kraja godine pregovori o konačnom statusu će početi, usaglasili se političari u Srbiji ili ne.

Proroković: Instistirati na standardima

O tumačenju formule "više autonomije, manje od nezavisnosti" u emisiji "Poligraf" TV B92 govorio je i predsednik Odbora za Kosovo Dušan Proroković.

On je rekao da je "istrgnuta iz konteksta" izjava predsednice Koordinacionog centra Sande Rašković-Ivić o tome da bi "albanskoj strani na Kosovu pripale zakonodavna, sudska i izvršna vlast": "Stalno pričate o tom jednom delu izjave koji se tiče sudske, zakonodavne i izvršne vlasti. Postoji jedan drugi deo, koji govori o onome što bi Srbija trebalo da zadrži. Ono što treba da uradimo u narednim danima jeste da pokušamo da objansnimo građanima da niti je bilo zle namere, niti je to bila provokacija i da je to na fonu onoga što Republika Srbija radi već godinu ipo dana".

Upitan da li Srbija ima strategiju za pregovore o konačnom statusu Kosova, Proroković je odgovorio: "Srbija ima osnovne postulate prema kojima će ući u te pregovore, ali ono što bih rekao za početak pregovora, što se i u našoj javnosti puno spominje, jeste pitanje statusa. Mislim da malo više pažnje u ovom trenutku treba obratiti na strandarde. Moramo nastaviti na insistiranju da se ispune standardi".

Proković je još jednom ponovio da je formiranje albanskog tima za pregovore unutrašnje pitanje, odnosno način da se smire tenzije na Kosovu. "Ako imaju to šta će im šatl diplomatija", upitao je Proroković.

"Koštunica pravi tajni sporazum"

Predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović je pozvao velike stranke, posebno Demokratsku stranku, da pomognu u zaštiti od procesa kojima se ugrožavaju državni interesi. Naime, Čović je izrazio sumnju da je premijer Vojislav Koštunica počeo da pravi tajni sporazum oko Kosova.

On je demantovao navode šefa Koordinacionog centra Sande Rašković - Ivić da je iznela državni predlog za rešenje statusa Kosova, naglašavajući da je bio prisutan na svim sednicama državnog vrha kada se o tome razgovaralo i nikad slično ili približno nije dogovoreno. Čović je ocenio da je opasno, pre nego što razgovori počnu i pre nego što se vidi kakav će biti izveštaj Kai Eidea, izlaziti sa stavovima u kojima se priča o izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: