Vuković: Stanković neprihvatljiv

Miodrag Vuković kaže da Crna Gora ne prihvata da kandidat za ministra odbrane bude bivši načelnik VMA general Zoran Stanković.

Izvor: FoNet

Nedelja, 25.09.2005.

13:24

Default images

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista ostaje pri stavu da se prvo razjasni afera u vezi sa nabavkom vojne opreme, pa tek onda da se razgovara o kandidatima za novog ministra odbrane, kaže visoki funkcioner DPS-a. Vuković je objasnio da je Stanković sam izjavljivao da ne želi saradnju sa Tribunalom u Hagu, da je prijatelj Ratka Mladića i da ga vojska neće hapsiti.

Kao još jedan razlog zašto je Stanković za DPS i Crnu Goru "apsolutno neprihvatljiv", Vuković je naveo i to što bi se državna zajednica eventualnim njegovom izborom za ministra odbrane ponovo vratila praksi da ministar odbrane ne bude civilno lice

Nove tužbe u "aferi panciri"

Pomoćnik ministra odbrane, general Milun Kokanović, jedan od osumnjičenih, podneće sutra krivične prijave protiv Marovića i Davinića

Kokanovićev advokat Vladimir Petrović kaže da će Kokanović tužiti predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića "zbog pravnog nasilja" i to za isto krivično delo za koje država goni njegovog klijenta.

"Tako bi se i oni našli u situaciji da bez krivice odgovaraju za nešto što nisu učinili. Takođe, učiniću to da bi general Kokanović bio pred zakonom u ravnopravnom položaju sa svojim naredbodavcima", rekao je Petrović za Glas javnosti.

Kokanovićev advokat je u subotu zatražio i izuzeće zamenika Okružnog tužioca Vojnog odeljenja u Beogradu Zorana Đošića, okružnog javnog tužioca Milovana Božovića i republičkog javnog tužioca Slobodana Jankovića, zbog čega je odloženo saslušanje svedoka do daljeg.

Čitav slučaj dospeo je pred Vrhovni savet pravosuđa, koji treba da se izjasni da li su pomenuta trojica prekršili zakon.

Korać: G17 plus želi kontrolu finansija

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocenio je da je G17 plus otvorio aferu u vezi sa nabavkom vojne opreme da bi na funkciju ministra odbrane Srbije i Crne Gore postavio svog čoveka da kontroliše finansije u Vojsci.

Korać je za podgoričku "Pobjedu" ocenio da je to "partijska manipulacija" i da će šteta "biti ogromna jer je i inače uzdrmane odnose Beograda i Podgorice afera do kraja opteretila".

Radikali protiv Stankovića

Srpska radikalna stranka smatra da je "loš" predlog da Zoran Stanković bude novi ministar odbrane i poslanici te stranke u Skupštini Srbije i Crne Gore glasaće protiv tog predloga, izjavio je generalni sekretar te stranke Aleksandar Vučić.

"Glavna legitimacija Stankovića je da je oduvek sarađivao sa Haškim tribunalom, kako ih voli najviše na svetu i kako jedva čeka da nastavi tu saradnju", rekao je Vučić. Vučić je, ne pomenuvši direktno Stankovića, rekao da se nada da ubuduće "neće biti najveći stručnjaci oni koji su završili fakultet na jedvite jade sa prosečnom ocenom 6,25, a postali su stručnjaci zato što su se laktali i učestvovali u korupcionaškim aferama".

Tadić: Veoma neuobičajeno rešenje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi bilo dobro da mesto ministra odbrane državne zajednice bude u rukama Srbije, pod uslovom da Crna Gora pristane na takvo rešenje.

Tadić je za TV BK ocenio da je to logično, jer Srbija obezbeđuje 95 odsto za budžet Vojske SCG. Upitan da li je bivši načelnik VMA Zoran Stanković dobro rešenje za novog ministra odbrane, Tadić je rekao da je "veoma neuobicajeno rešenje" da bivši general bude na tom mestu. "Ne postoji nijedna zemlja koja ide prema evroatlantskim integracijama ili je u NATO, ili Partnerstvo za mir, koja ima bivšeg generala za ministra odbrane", dodao je Tadić.

On je precizirao da je potpuno jedna stvar voditi kliniku i baviti se lekarskim poslom, a sasvim drugačije voditi Ministarstvo odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: