Rita - evakuacija ispunila cilj

Uragan Rita prošao je duž obale Meksičkog zaliva, ostavivši za sobom veliku materijalnu štetu, ali gotovo bez žrtava.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2005.

10:23

Default images

Rita je ostavila poplave, požare, tornada i značajnu materijalnu štetu, ali za sada samo jednu žrtvu i time olakšanje američkih vlasti, koje su strepele od ponavljanja katastrofe koju je izazvao uragan Katrina. Novo nevreme je pokazalo da su vlasti naučile lekciju posle grešaka načinjenih u reagovanju na Katrinu i više od hiljadu žrtava.

Rita je poštedela četvrti po veličini grad u SAD, Hjuston, ali je zato teško pogodila naftni centar Bomon u Teksasu, kao i Lejk Čarls u Luizijani.

Još je teško proceniti štetu koju je oluja nanela, posebno kada je reč o naftnim postrojenjima u regiji gde se nalazi jedna trećina američkih rafinerija. U kombinaciji sa posledicama uragana Katrina, Rita je dovela do obustavljanja gotovo celokupne proizvodnje nafte u Meksičkom zalivu, ali predstavnici sekretarijata za energetiku očekuju da će platofmre i rafinerije uskoro nastaviti sa radom.
Nadležni se pre svega raduju zbog sprečavanja gubitka ljudskih života. "Šteta nije tako ozbiljna kao što smo očekivali", izjavio je Dejvid Polison, vršilac dužnost šefa Federalne agencije za vanredne situacije, koji smatra da su ljudske žrtve izbegnute zahvaljujući evakuaciji više od dva miliona ljudi, javlja novinar Glasa Amerike Helena Đorđević.

Spasilačke ekipe sada nastoje da dođu do oko 600 ljudi  u delovima Luizijane, koji su odbili naređenje vlasti da se evakuišu i sada su zarobljeni u poplavljenim oblastima. Iako je neposredna opasnost prošla, vlasti su pozvale građane da sačekaju sa povratkom u svoje domove, jer još preti opasnost od poplava i drugih problema, ali su na autoputevima, posebno ka Hjustonu, ponovo stvorene velike gužve kako su evakuisani stanovnici počeli da se vraćaju kućama.

Kasno sinoć, američki predsednik Buš je izdao deklaracije o vanrednim situacijama u Teksasu i Luizijani i time omogućio federalnoj vladi da pruži hitnu finansijsku pomoć ugroženim državama. Jedna od posledica Rite bilo je i ponovo probijanje nasipa i poplavljivanje nekih četvrti Nju Orleansa, koji je teško stradao u uraganu Katrina.

Inače, Rita, koja je započela jučerašnji dan kao uragan treće kategorije‚ u međuvremenu je oslabila na nivo tropske oluje, ali meteorolozi upozoravaju da će nastaviti da izaziva pljuskove u Teksasu, Oklahomi, Arkansazu, Misisipiju i većim delovima Luizijane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: