Ko će biti novi ministar vojni?

Bivši načelnik VMA Zoran Stanković u toku sledeće nedelje doneće odluku da li će prihvatiti mesto ministra odbrane.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2005.

16:56

Default images

Ipak, premijer Vojislav Koštunica je kroz razgovore počeo sa prikupljanjem podrške za svog kandidata unutar vladajuće koalicije, a već u ponedeljak srpski premijer će za Stankovićev izbor pokušati da pridobije i saglasnost Crne Gore.

Član predsedništva DPS-a Miodrag Vuković izjavio je za B92 da Crna Gora neće učestvovati u razgovorima o novom ministru dok se ne razjasni "afera panciri": "Ne verujem da bi dotični gospodin naišao na simpatije crnogorske strane posle njegovih izjava koje nemaju veze sa njegovim osnovnim poslom lekara i načelnika, kao što je izjava da će pola crnogorskog rukovodstva završiti u Hagu. Takvog čoveka dovesti na čelo Ministarstva odbrane je provokacija Crne Gore", kaže Vuković.

U SPO-u smatraju kako bi najbolje bilo da ministar bude nestranačka ličnost, a to znači da bi ta ličnost mogao biti i general Stanković. Sa druge strane, u G17 Plus nisu oduševljeni izborom Stankovića za ministra odbrane. Ipak, u toj stranci najavljuju podršku nekadašnjem načelniku VMA, ako DSS bude garantovao aktiviranje borbe protiv korupcije u vojsci i nastavak saradnje sa Hagom, što bi trebalo da uključi i dobrovoljnu predaju Ratka Mladića.

Vojni analitičar Aleksandar Radić podseća da je Stanković ostavio utisak čoveka spremnog da se bori protiv ljudi koji su pokušali da kriminalizuju sistem nabavke u vojsci. "General Stanković je napravio dovoljno veliku distancu prema vojnom establišmentu, tako da mislim da on može da pomiri suprotstavljene zahteve."Inače, kabinet predsednika Srbije protivi se izboru bivšeg oficira za ministra odbrane, jer se to "kosi sa načelom civilne kontrole vojske".

Spor u Srbiji oko izbora Stankovića može nastati i zbog uslova G17 Plus da se istog dana kada eventualno bude izabran novi ministar ratifikuje i sporazum sa NATO-om o kopnenim linijama komunikacije, od koga se svojevremeno ogradila vlada Srbije.

Orlandić za crnogorskog ministra odbrane?

Naèelnici resora Javne bezbednosti Crne Gore i Srbije - Miæo Orlandiæ sa Miroslavom Miloševiæem (Fonet)
Formiranje crnogorskog Ministarstva odbrane bila je jedna od ideja na nedavnom sastanku rukovodstava Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, ali ona još nije precizirana, pišu podgoričke Vijesti.

Pozivajući se izvore iz vrha vladajuće crnogorske koalicije, list dodaje da je ideja bila da na čelo tog ministarstva dodje član Predsedništva SDP i odlazeći šef policije Mićo Orlandić. Taj aranžman, pošto još nisu razmatrani detalji, zavisiće i od interesovanja samog Orlandića i ne može biti realizovan odmah, kazao je izvor Vijesti.

Crnogorska opozicija osudila je najavu vlasti o formiranju posebnog tela za pitanja odbrane i bezbednosti na teritoriji Crne Gore, ocenjujući da bi to bio čin "nasilnog razbijanja zajedničke države" i izbegavanja odgovornosti za aferu oko nabavke vojne opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: