"Afera panciri" sve više politička

Pokretanje "afere panciri" dovelo do najava krivičnih prijava, ali i do zaoštravanja političkih odnosa u državnoj zajednici.

Izvor: B92

Subota, 17.09.2005.

11:32

Default images

Posle pretnje iz kabineta predsednika Svetozara Marovića, da može doći do povlačenja crnogorskog kadra iz Beograda, danas se oglasio i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je optužio ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića da proizvodi afere političkog linča.

Vujanović je naveo da će tražiti razgovore na nivou SCG radi analiziranja odnosa Srbije i Crne Gore i dodaje da kod ljudi u administraciji postoji strah jer je jedan ministar sebe promovisao u policajca, tužioca i sudiju istovremeno. "Te strahove treba prevazići i ukloniti, ne treba etiketirati ljude i unositi im nesigurnost dok obavljaju posao. Sadržaj spornih ugovora u vezi s nabavkom vojne opreme treba proveriti nepristrasno i egzaktno. Ne može se kroz produkovane, a neproverene afere bilo ko politički etiketirati i ne može tako biti građen odnos prema Crnoj Gori", rekao je on.

Mlađan Dinkić je izjavio da nema nameru da sudi Svetozaru Maroviću, ali da ima nameru da ga pozove na odgovornost jer je prekršio Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o savetu ministara. Dinkić je upitao Marovića i zašto tu odluku, ako je znao za nju, već dve nedelje ne stavlja van snage. "Otvaranje pitanja Marovićeve lične odgovornost ne znači rušenje državne zajednice", kaže Dinkić.

Ministarstvo predložilo stopiranje odluke

Ministarstvo odbrane SCG predložilo Savetu ministara da ne primenjuje odluku o nabavci vojne opreme. Predloženo je stopiranje odluke o nabavci vojne opreme od Proizvodnje Mile Dragić dok nezavisni stručnjaci ne ocene ceo postupak ugovaranja, saopštio je danas ministar u ostavci Prvoslav Davinić i negirao optužbe ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića u vezi sa ugovorima o nabavci vojne opreme.

Davinić je precizirao da je Savet ministara 22. avgusta Ministarstvu odbrane odobrio da izvrši nabavku za opremanje Vojske iz sredstava ostvarenih raspolaganjem pokretnom i nepokretnom imovinom, prodajom viškova naoružanja i vojne opreme, donacijama i slično, a da su naručene količine utvrđene na osnovu pisanog zahteva nadležne službe Generalštaba. Davinić navodi i da je odlukom Saveta ministara predviđeno da ugovori budu zaključivani u skladu s planiranim prilivom finansijskih sredstava, prenosi Beta.

"Samo Sud SCG"

Sudija Suda Srbije i Crne Gore Blagota Mitrić kaže da je samo taj sud nadležan da oceni ustavnost i zakonitost odluke Saveta ministara o nabavci vojne opreme od privatne firme "Mile Dragić", ali da se tom sudu do sada niko nije obratio radi ocene ustavnosti te odluke. Mitrić za podgoričku Antenu M rekao da se radi o odlukama organe državne zajednice, a ne neke od država-članica, pa i ne vidi mogućnost da sudovi država-članica mogu biti nadležni za ocenu ustavnosti akata Saveta ministara.

"Pakovanje"

Mile Dragić, direktor istoimenog zrenjaninskog preduzeća za proizvodnju vojne opreme, izjavio je da policija po nalogu ministra finansija Srbije vrši pritisak na njegove radnike kako bi mu nešto napakovali. "Dokaz za to je da je jednoj mojoj radnici policija diktirala izjavu na osnovu koje bi se videlo da je firma Mile Dragić nekome kupila automobil. Oni su joj diktirali da je ušla u banku i kupila automobil na 24 rate i naterali je da potpiše tu izjavu", kaže Dragić.

Ministarstvo finansija saopštava da su besmislene i zlonamerne tvrdnje Mileta Dragića da mu Dinkić šalje policiju u preduzeće. "Odluka o slanju policije isključivo je u nadležnosti ministra policije i specijalnog tužioca za borbu protiv organizovangog kriminala. U nadležnosti Ministarstva finansija su poreska kontrola i budžetska inspekcija, koje su na osnovu kontrole i prikupljene dokumentacije već utvrdile niz nepravilnosti”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"Završna reč pripašće Solani"

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da još nije izvesno da će afera završiti na sudu, a da će o političkom raspletu krize u državnoj zajenici odlučivati upravo oni političari koji su državnu zajednicu i stvorili.

"Na srpskoj strani najveću težinu imaće najverovatnije Vojislav Koštunica, a na crnogorskoj Milo Đukanović, ali treba znati i to da je Svetozar Marović deo Đukanovićeve ekipe, doduše deo koji ima neku autonomiju. Na kraju, mislim da će završnu reč imati predstavnik Evripske unije Havijer Solana jer je on i posrednik i utemeljivač državne zajednice", kaže on.

Ko će biti novi ministar

Kandidat za novog ministra odbrane SCG biće general Zoran Stanković, bivši načelnik Vojno-medicinske akademije u Beogradu, prenosi beogradska štampa. Izvori iz vladajuće koalicije navode da je Stanković najsposobniji da reši dva krupna problema, a to su korupcija u Vojsci i saradnja s Haškim tribunalom, uključujući odlazak generala Ratka Mladića u Hag. Kako prenosi štampa, Demokratska stranka Srbije najviše je za to Stanković bude ministar odbrane.

Krajem marta Vrhovni savet odbrane imenovao je Stankovića za savetnika u Nacionalnom savetu za saradnju s Tribunalom i za načelnika Instituta VMA za sudsku medicinu, a za novog načelnika VMA postavljen je pukovnik Miodrag Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: