Početak pregovora sa EU 10. oktobra

Miroljub Labus kaže da treba čekati formalnu odluku Brisela, ali da nema najava da pregovori neće početi 10. oktobra.

Izvor: FoNet

Petak, 16.09.2005.

12:16

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije kaže da je Srbija spremna za pregovore o stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom, koji bi trebalo da počnu 10. oktobra i upozorio da je sa stanovišta stvarnih promena i približavanja pravilima EU u mnogim stvarima Srbija i Crna Gora uradila mnogo više od nekih zemalja koje su već članice EU.

"Ali, SCG ima političke prepreke, među kojima je prva i najvažnija saradnja s Haškim tribunalom. Kada preskočimo tu prepreku, naš put biće mnogo kraći nego put zemalja koje su naši susedi", napomenuo je on.

Upitan da li će biti ispunjena očekivanja glavnog tužioca haškog tribunala Karle del Ponte o izručenju Ratka Mladića do 5. oktobra, Labus je rekao da rok postoji, ali ne do tada, i da nadležne službe ozbiljno rade na tome. "Jasno je da tu postoji nekakav rok, a posle tog roka niko nam neće verovati da mi ozbiljno na tome radimo", dodao je Labus.

Sekretar Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević takođe je potvrdila da je verovatno da će otvaranje pregovora SCG o stabilizaciji i pridruženju početi 10. oktobra, iako o tome još nema nikakvih informacija iz Evropske komisije. Ona je rekla da će 3. oktobra biti održana sednica Saveta ministara EU, koji bi trebalo da daju mandat Komisiji za početak pregovora sa SCG. Prema njenim rečima, bilo bi dobro da pregovori počnu 5. oktobra jer je to datum početka promena u Srbiji, ali i da je to tehnički nemoguće. "Kao datum je verovatniji 10. oktobar jer će tada i evropski komesar za pridruživanje Oli Ren biti u Beogradu", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: