Đelić: Nema čarobnog štapića

Direktor Kredi agrikol banke za istočnu Evropu, Božidar Đelić, kaže da će u bankarskoj utakmici preživeti samo najveće banke.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2005.

17:51

Default images

Gostujući u Kažiprstu radija B92, Đelić je rekao da će se u takvoj konkurenciji preživeti samo najveće banke i mali broj specijalizovanih banaka. Govoreći o aktuelnom snižavanju kamatnih stopa za stambene kredite, Đelić kaže da u ekonomiji nema čarobnog štapića i da nije sve uvek onako kako izgleda.

On je objasnio i ponuđene kamate od 4,75 odsto za stambene kredite, koji su vezani za švajcarski franak: " Danas, kamate na švajcarskim francima su niže od kamata na evrima iz razloga što tržište kapitala očekuje da će se desiti ono što se desilo u poslednjih 10-15 godina, a to je da evro devalvira prema švajcarskom franku. Tržište, imajući u vidu prošlost, ima očekivanja da će evro da devalvira prema švajcarskom franku tačno za razliku u ovim kamatama. Inače, ako to nije tako, onda znači da je neko izmislio fantastičnu mašinu da zauvek pravi novac. Za naše građane - ako žele da uzmu kredit u švajcarskim francima mogu. Moraju da znaju u tom slučaju da će se devizna klauzula primenjivati prema švajcarskom franku a ne prema evru. Kada dobije posle toga koliko mora da otplati u dinarima, jer dinar je naša valuta, utoliko će se povećati njihova rata za onoliko koliko je dinar evalvirao prema švajcarskom franku".

Đelić je objasnio i da krediti koji se vezuju za evro imaju interesentne kamate da građane, a da je njihov garant država: " U slučaju da, na primer, u klasičnom kreditu vi ne platite, banka ima taj gubitak, pokušaće da dobije hipoteku itd. To jeste dobro, ali budimo svesni kao građani da je to moguće samo zbog toga što se rizik prebacio na budžet. Znači, rizik nije nestao. Evo, ja sam bankar. Vi meni ne vratite kredit, ja se okrenem korporaciji i kažem – Molim vas, isplatite mi ovo za šta sam se osigurao. Oni kažu – Izvolite, gospodine Đeliću, potpisan ugovor, izvolite. Odakle si finansiran? Realnost je da nema čarobnog štapića. Ako neko govori o čarobnom štapiću to je zato što pravi preveliki marketing na jednoj strani, pokušava da dobije neke tržišne, pa i političke poene oko svega ovoga, hajde da ne budemo naivni. Ali, cela priča je dobra, ali nije baš toliko dobra kao što ljudi pokazuju.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: