Investitori: SCG bolja od Slovenije

SCG je na lestvici ugodnosti poslovne klime zauzela 45. mesto, dok je Slovenija tek 63.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2005.

12:31

Default images

Pozivajući se na najnoviji izveštaj Svetske banke "Doing Business 2006", slovenački list "Finance" piše da se Slovenija po ugodnosti poslovne klime uvrstila tek na 63.mesto, kao i da je ove godine najviše napredovala SCG, gde su investitori zaštićeniji nego u Sloveniji, javlja Jelica Greganović, dopisnik B92 iz Ljubljane.

"Finance" dodaje i da u SCG poslovni ljudi potroše manje vremena za plaćanje poreza ili registraciju nekretnine, jer se u Sloveniji za poreze da skoro polovina zarađenog dohotka, jer porez na celokupnu prodaju, bez troškova cene robe koja se prodaje i cene rada, je čak 47,3 odsto.

Istovremeno, u Sloveniji je potrebno potrošiti na plaćanje poreza čak 272 sata, dok se na to u SCG potroši čak 104 sata manje. U Sloveniji je teže zaposliti ili otpustiti radnika nego u SCG, koja se po tom kriterijumu nalazi na 61. mestu, a Slovenija na tek 133, na listi 155 država. Za registraciju nekretnine se u Sloveniji potroši čak 391 dan i 2 odsto vrednosti nekretnine, zbog čega se je Slovenija našla na 88. mestu na listi Svetske Banke.

Pred Slovenijom po ugodnosti poslovne klime našle su se pored SCG i Letonija, Slovačka, Češka, Mađarska, Bugarska i Mongolija, piše slovenački list "Finance".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: