Svedok: Optuženi bio na Ovčari

Danas je nastavljeno suđenje grupi od 16 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara za ratni zločin na Ovčari.

Izvor: Beta

Sreda, 14.09.2005.

19:49

Default images

U nastavku suđenja pročitan je iskaz svedoka Mirka Vojinovića, koji je rekao da je video optuženog Stanka Vujanovića u hangaru na poljoprivrednom dobru neposredno pre ubistva 200 hrvatskih zarobljenika.

U iskazu u međuvremenu preminulog Vojinovića se navodi da je 20. novembra 1991. posle podne u hangaru na Ovčari video Vujanovića kako s nekoliko saboraca bira koga od zarobljenika da pusti. Zarobljenici su streljani u noći između 20. i 21. novembra kilometar dalje, na lokalitetu Grabovo.

Vojinović je naveo da je uspeo da izvede iz hangara i spasi poznanike Vinka Silana i Željka Pajrića, ali da nije uspeo da izvede trudnicu Ružicu Mrkobabić zato što su stražari odbili da je puste, navodeći da je njen muž na hrvatskoj strani svirepo ubijao Srbe i nosio ogrlicu od ljudskih prstiju.

"Zarobljenici su odvoženi na mesto streljanja traktorom u sedam navrata, pošto je prikolica primala najviše tridesetak ljudi. U prvoj grupi na pogubljenje je odvedeno oko 30 stranih plaćenika, Nemaca, Italijana, Holanđana i Albanaca. Pucnjava se nije čula ni u hangaru, ni van njega, tako da zarobljenici nisu znali šta ih čeka", naveo je Vojinović.

Odbrana je zatražila izuzeće svedočenja Vojinovića, navodeći da je pred istražnim sudijom svedok već bio u teškom psihičkom stanju, koje je rezultiralo potpunim rastrojstvom i samoubistvom 2004.

Potom je pročitan i iskaz koji je istražnom sudiji dao nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić, koji je naveo da nije znao za ubistva na Ovčari i da sudbina zarobljenika nije razmatrana na sastanku članova Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, dan posle prestanka ratnih dejstava oko Vukovara.

"To nije bila sednica Vlade, već sastanak, a nikakva odluka nije doneta. Sastanak je trebalo da pokaže da smo sposobni da sudimo za ratne zločine. Posle sam otišao za Novi Sad. Posle sam čuo za zločin na Ovčari, ali su svi ljudi iz mog okruženja tvrdili da ništa ne znaju o tome", naveo je Hadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: