"Oštriji vizni režim loš znak"

Potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže da je najava francuskih vlasti o viznom režimu očekivana.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2005.

12:18

Default images

"Najava vlasti Francuske da će pooštriti vizni režim za državljane Srbije i Crne Gore je očekivan potez jer su granice naše zemlje poroznije nego što to odgovara standardima Evropske unije. Taj potez francuskih vlasti je i veoma loš signal pred početak pregovora sa EU o stabilizaciji i pridruženju", kaže ona za Dnevnik.

Francuski mediji juče su najavili da bi Francuska mogla da smanji broj viza za boravak građanima SCG između ostalog zbog toga što SCG ne saradjuje u borbi protiv ilegalnih imigranata. Sličan korak nedavno su najavile i holandske vlasti.

Drašković traži od Dust Blazija rešavanje readmisije

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković zatražio je danas od francuskog kolege Filipa Dust Blazija rešavanje problema readmisije. Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva, SCG je do sad potpisala i ratifikovala bilateralne sporazume o readmisiji sa 15 zemalja, a u toku su pregovori sa još 14 zemalja, uključujući i Francusku.

Drašković je istakao da je SCG "jasno odredila što brži ulazak na 'belu šengensku listu' kao svoj spoljnopolitički prioritet" i izrazio zadovoljstvo što će se pregovori sporazumu o readmisiji sa Francuskom održati 22. i 23. septembra u Parizu, posle nekoliko odlaganja sa francuske strane.

Ambasador SCG u Parizu Predrag Simić izjavio je danas da se SCG
našla na spisku zemalja prema kojima su francuske vlasti najavile pooštravanje viznog režima zbog toga što još nije potpisan sporazum o readmisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: