Smena Vlade u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko smenio je danas vladu Julije Timošenko.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2005.

13:10

Default images

Za vršioca dužnosti premijera Juščenko je odredio gubernatora Dnjepropetrovske oblasti Jurija Jehanurova. Politička kriza u Ukrajini nastala je posle ostavki sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Petra Porošenka, državnog sekretara Oleksandra Zinčenka i potpredsednika Vlade Mikolaja Tomenka. Tomenko i Zinčenko su za korupciju optužili vrhove vlasti, uključujući Porošenka.

Juščenko je izjavio da je smenio Vladu kako bi prekinuo ozbiljne sukobe predstavnika različitih institucija vlasti. "Svakog dana sam bio svedok konflikata Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu i Vlade, konflikata državnog sekretara i SNBO, konflikata Vlade i Parlamenta. Bio sam dužan da razmrsim Gordijev čvor", rekao je Juščenko.

"Kada sam stupio na dužnost predsednika obećao sam poštenu, otvorenu i profesionalnu vlast koja će danonoćno, kao ekipa, raditi u korist Ukrajinaca i države. Ljudi koje sam odabrao su moji drugovi koji su vodili moju predizbornu kampanju, ali nisu ispunili moja očekivanja, već su se više bavili sopstvenom reklamom i međusobnom antireklamom. Zakulisne igre su postale državna politika, a međusobno poverenje je svedeno na nulu", rekao je Juščenko.

Premijerka Julija Timošenko bila je jedan od najbližih Juščenkovih saradnika u vreme prošlogodišnje smene režima u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: