Eide u Beogradu

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu Kai Eide večeras dolazi u Beograd.

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2005.

09:54

Default images

Reč je o poslednjoj poseti pred izveštaj koji će Eide podneti Ujedinjenim nacijama, posle 20. septembra. Eide je juče na Kosovu ocenio da je bezbedonosno stanje u Pokrajini bolje nego što je bilo, ali ne i dovoljno dobro.

Odgovarajući na pitanje šta je to što bi Srbi trebalo da shvate kada je reč o konačnom izveštaju, predstavnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da Eide želi da što pre pokrene priču o statusu, što Srbima nikako ne odgovara. "Mi se bitno razlikujemo u stavovima po pitanju zaključaka. Gotovo je izvesno da će Eide predložiti otvaranje razgovora o statusu što je pre moguće, dok većina Srba smatra da za to ne postoje uslovi i da treba ostati veran principu 'standardi pre statusa'", kaže Ivanović i dodaje da samo neuspešno sprovođenje decentralizacije može da odloži pokretanje pitanja statusa.

Više optimista

Kaj Ejde ocenio je na kraju posete Kosovu ocenio da je primetan napredak u mnogim oblastima, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi.

Ejde je na kraju trodnevne posete Kosovu, posle sastanka sa premijerom Bajramom Kosumijem, rekao da ovog puta iz Prištine odlazi sa "mnogo više optimizma".

"Ne mogu da kažem da li sam 60 ili 70 odsto optimista, ali ima progresa. Pokušavamo da ocenimo politički proces a za to nam je potrebno vreme", rekao je Ejde novinarima u Prištini.

"Odluku o tome da li je Kosovo postiglo dovoljan napredak kako bi mogli početi razgovori o statusu, doneće generalni sekretar UN Kofi Anan", rekao je Ejde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: