Eide u četvrtoj poseti Kosovu

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu Kai Eide boravi u poseti Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.09.2005.

13:46

Default images

On je juče posle podne po četvrti put došao na Kosovo, nastavljajući misiju sagledavanja ostvarivanja standarda i opšte situacije na Kosovu. Eide je najavio mnoge susrete tokom tri dana boravka na Kosovu, koji je počeo sinoćnjim sastankom s premijerom Kosova Bajramom Kosumijem.

Eide je izjavio kako se nada da će vlast i opozicija na Kosovu zajedno raditi na ostvarivanju standarda, što od njih očekuje međunarodna zajednica. "To može biti postignuto samo ako svi radimo konstruktivno i zajedno", rekao je Eide posle susreta s predsednikom partije Ora Vetonom Suroijem. Suroi je rekao da je sa Eideom razgovarao o pripremama za početak razgovora o statusu Kosova.

Ejde se pre podne sreo s predsednikom Skupštine Kosova Nedžatom Dacijem.

Ahtisari pregovarač?

Danas piše kako se očekuje, ako Savet bezbednosti donese pozitivnu odluku o standardima, da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan imenovati specijalnog izaslanika za pregovore o budućem statusu Kosova. Prema tvrdnjama britanskog analitičara Tima Džude, to mesto će verovatno biti ponuđeno finskom diplomati Martiju Ahtisariju.

"Mogući protesti"

Kfor je prošlog meseca upozoren da su, približavanjem početka utvrđivanja konačnog statusa, na Kosovu mogući protesti, prenose prištinski mediji.

Zeri piše da se za proteste pripremaju u pokretu Samoopredeljenje, bivšeg studentskog lidera Aljbina Kurtija, dok je Demokratska partija Kosova ostavila otvorenu mogućnost organizovanja protesta. Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova i organizacije i udruženja proizašli iz Oslobodilačke vojske Kosova spremne su da se pridruže svima koji organizuju proteste, dok partija Ora, iako podržava proteste, saopštava da u njima neće učestvovati.

U Vladi Kosova smatraju kako protesti i ulica nisu način rešavanja problema. Prvi savetnik premijera Kosova Avni Arifi kaže da izlazak na ulice ne može imati za rezultat nešto što bi bilo od koristi za građane Kosova.

UNMIK nije službeno dobio najavu ili zahtev za organizovanje protesta. U Kosovskoj policijskoj službi kažu da je na Kosovu dozvoljeno protestovati i time iskazati nezadovoljstvo, ali da pri tom moraju biti poštovana zakonska rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: