JUGOSLAVIJA I SLOVENIJA USPOSTAVILE DIPLOMATSKE ODNOSE

Izvor: B92

Subota, 09.12.2000.

21:20

Default images
Ministri inostranih poslova SR Jugoslavije i Slovenije Goran Svilanovic i Dimitrij Rupel u subotu su potpisali sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju dve drzave. Kako javlja specijalni dopisnik Radija B-92, tom prilikom dogovorena su i moguca otvaranja generalnih konzulata na osnovu buducih diplomatskih razgovora. Goran Svilanovic je izjavio da je potpisivanje ovog sporazuma omogucilo otopljenje odnosa izmedju Slovenije i Jugoslavije, a slovenacki ministar gospodin Rupel je posle razgovora dao izjavu da diplomatski odnosi izmedju dveju drzava proisticu iz jednakosti i ravnopravnosti istih, kao naslednica nekadasnje SFRJ. To je, naime, do tada bio najveci kamen spoticanja izmedju dveju drzava, pa je zbog toga sukcesija bila jedna od glavnih tema o kojima su razgovarala dvojica ministara. Goran Svilanovic se potom susreo i sa slovenackim premijerom Janezom Drnovsekom, kojom prilikom je izrazena nada da ce priprema dvostranih sporazuma biti brza i da ce omoguciti da na podrucju trgovine dodje do zastite buducih investicija i izbegavanja dvojnih oporezovanja. Goran Svilanovic se sastao i sa predsednikom Slovenije Milanom Kucanom i sa predsednikom parlamentarnog odbora za medjunarodnu saradnju Jelkom Kacinom. Iako je ovom prilikom Goran Svilanovic izjavio da uspostavljanje prekinutih diplomatskih odnosa predstavlja vracanje na prirodno stanje stvari, ipak ostaje pitanje kako ce i koliko brzo to biti razvijeno. Dok se na jednoj nalazi nova vlast i novi ljudi, na drugoj - slovenackoj - je, doduse, od skoro nova vlada, ali u njoj su skoro isti oni kadrovi koji su u proteklih deset godina kocili i u najvecoj mogucoj meri ignorisali saradnju vodeci spoljnu politiku prema Jugoslaviji po liniji manjeg otpora trudeci se da sto manje znaju i pred svetom ostanu cistih ruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: