RUPEL: IZMEDJU SRJ I SLOVENIJE NASTAJE NOVO DOBA

Izvor: B92

Subota, 09.12.2000.

19:13

Default images
Sefovi diplomatija Slovenije i SR Jugoslavije, Dimitrij Rupel i Goran Svilanovic ocenili su u subotu u Ljubljani da nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa, izmedju SRJ i Slovenije nastupa novo doba veoma intenzivne saradnje. Kako prenosi Beta, Svilanovic i Rupel su na konferenciji za novinare najavili da ce pocetkom naredne godine u Beogradu potpisati prve od niza sporazuma koji bi trebalo da postanu pravni okvir buducih svestranih odnosa. Ministri su pomenuli sporazume o platnom prometu, drumskom i avio- saobracaju, izbegavanju dvostrukog oporezivanja, zastiti investicija, imovinsko-pravnim pitanjima, socijalnom osiguranju, fito-sanitarnoj i veterinarskoj zastiti, pri cemu ce svaka zemlja pripremiti po pola predvidjenih sporazuma. Ministri su podvukli saglasnost obeju drzava da je primena kljuca Medjunarodnog monetarnog fonda najkraci put do napretka u pregovorima o sukcesiji i da bi osporavanje tog kljuca znacilo veliki korak nazad i novi zastoj u pregovorima zemalja naslednica.

Svilanovic je istakao da se u SRJ u pogledu privredne saradnje sa Slovenijom gaje velika ocekivanja, posebno u pogledu interesa slovenacke privrede da investira u jugoslovensku privredu. Svilanovic je na pitanje o sukcesiji rekao da kao pravnik tvrdi da pravnici nece nece resiti to pitanje. "Tu je potrebna pomoc odlucnih politicara koji treba pred svojim parlamentom da preuzmu odgovornost. Nasa buducnost je mnogo izazovnija nego nasa proslost", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: