RADIVOJE RASOVIC ZAMENIK GUVERNERA NBJ

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2000.

17:13

Default images
Savezna skupstina izabrala je u cetvrtak Radivoja Rasovica, kandidata Socijalisticke narodne partije Crne Gore, za zamenika guvernera Narodne banke Jugoslavije. Za njegov izbor izjasnilo se 75 poslanika, 20 je bilo protiv, a jedan je bio uzdrzan. Prethodno je to pitanje skinuto sa dnevnog reda zasedanja, jer je guvrener NBJ Mladjan Dinkic saopstio da, do danas nije bio upoznat sa aneksom sporazuma SNP-a i DOS-a prema kojem SNP predlaze i trojicu direktora sektora u NBJ, prenosi B92.

U medjuvremenu je postignut kompromis, tako sto je prema recima Predraga Bulatovica, SNP zahtev za mesto generalnog direktora NBJ za kontrolu banaka zamenila zahtevom za mesto direktora trezora. Direktor trezora bice clan SNP Rade Nisavic. Viceguvernera NBJ za devizne poslove bice Masan Ercegovic dosadasnji savezni devizni inspektor, a direktor za monetarne poslove Misud Adzovic, nekadasnji predsednik Izvrsnog odbora iz Berana. Bulatovic je u vezi sa postignutim kompromisom istakao da je posle svega ipak "pobedio koalicioni sporazum SNP-DOS": "Od ovog treunutka tece 100 dana koje je savezna skupstina dala Dinkicu da ostvari ono sto je narodu obecao vezano za poslove iz njegove nadleznosti. Sa stanovnista SNP-a- reseni su svi problemi koji se ticu koalicionog sporazuma. Izrazavam zadovoljstvo sto je ocuvan koalicioni sporazum i sto se g. Dinkic priklonio postovanju ovog sporazuma", rekao je Bulatovic i pozeleo puno uspeha "Dinkicu i njegovoj ekipi, da ono sto su obecali ostvare na dobro gradjana Srbije i Crne Gore".

Samo sat vremena pre imenovanja Radivoja Rasovica za zamenika guvrenera NBJ, i postignutog kompromisa, Predrag Bulatovic, Dragoljub Micunovic i Zoran Djindjic bili su vidno ljuti na guvrenera NBJ Mladjana Dinkica koji je, kako kazu, opet napravio problem tamo gde ga nema. Bulatovic je tom prilikom rekao: "Problem je u broju mesta koje treba da pripadnu Crnoj Gori. Dinkic treba da se upozna sa aneksom koalicionog sporazuma koji mu nije stavio na raspolaganje DOS. Nije bilo razgovora izmedju njega i DOS-a i ocigledno tu nesto ne stima i covek je prvi put video aneks koalicionog sporazuma danas". Djindjic je objasnjavajuci novonastalu situaciju izjavio da "Dinkic nije izabaran na direktnim izborima sa mandatom, nego je predlozen od DOS-a u okviru koalicionog sporazuma i sve sto je zeleo da zna on je saznao. Ta stvar vec prelazi neke normalne okvire i jedna ozbiljna instituacija kao sto je Narodna banka ne bi trebalo da se pretvara u ping pong lopticu", rekao je Djindjic.

Misterija oko guvernera i ostalih funkcija u NBJ je razresena nakon sastanka SNP i DOS-a. Prema recima potpredsedniak savezne vlade Miroljuba labusa, sada su svi zadovoljni.

Poslanici savzene skupstine usvojili su i Zakon za izmenu zakona o porezu na dodatnu vrednost, kojim se odlazu obaveze i rokovi propisani tim zakonom, zato sto se, kako se navodi, jos uvek nisu stekli stabilni ekonomski uslovi u zemlji za njihovo sprovodjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: