"Nuklearne" rasprave se nastavljaju

Iran je upozorio SAD da će odogovoriti na eventualni napad, koji je kao mogućnost najavio američki predsednik SAD Džordž Buš.

Izvor: Beta

Nedelja, 14.08.2005.

13:50

Default images

On je juče rekao da ne isključuje upotrebu sile kako bi se Iran sprečio da razvije nuklearno oružje. "Neka Buš zna da su naši kapaciteti veći od američkih", rekao je novinarima portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Hamid Reza Asefi i dodao da Iran ne očekuje da će "SAD počiniti takvu grešku".

To je prvo reagovanje Teherana na Bušovu izjavu da nije isključena mogućnost upotrebe sile nakon odluke Irana da obnovi nuklearne aktivnosti za proizvodnju goriva u mirnodopske svrhe, koje se, međutim, može upotrebiti i za vojne potrebe.

Iran je, takođe, saopštio da se neće vraćati na pitanje obnavljanja nuklearnih aktivnosti i upozorio Evropsku uniju da će od njenog budućeg ponašanja zavisiti odluka Teherana da li će otići dalje u obnavljanju nuklearnih aktivnosti.

Obnavljanje konverzije uranijuma "nije nešto u o čemu će se pregovarati", rekao je novinarima Asefi. Međunarodna agencija za atomsku energiju u četvrtak je usvojila rezoluciju u kojoj se od Irana zahteva da u potpunosti obustavi nuklearne aktivnosti.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova je rekao da vlasti još nisu donele konačnu odluku o eventualnom obnavljanju procesa obogaćivanja uranijuma, što je još osetljivije pitanje od konverzije uranijuma. "Naredni dani biće odlučujući, zavisno od stava i postupaka Evropljana", rekao je Asefi.

Iran je takođe optužio SAD i Veliku Britaniju da su podstakli nedavne nemire u pograničnim oblastima sa Irakom, naseljenim arapskim i kurdskim stanovništvom. U proteklih nekoliko meseci u provincijama Huzistan, u kojoj su većinsko stanovništvo Arapi, i Kurdistan u kojoj dominiraju Kurdi, kao i u zapadnim delovima susednog Azerbejdžana, bilo je više incidenata u kojima je više osoba poginulo. "Prema našim informacijama, Englezi su se umešali u nemire u Huzistanu, neki (provokatari) su uvežbavani u bazama pod britanskom kontrolom u Iraku", rekao je Asefi. On je dodao da iranske vlasti imaju informacije da su SAD umešane u nemire na severozapadu Irana i najavio da će Teheran uskoro protestovati u Vašingtonu.

A Severna Koreja?

Severna Koreja spremna je da dokaže da nema nuklearni program, izjavio je zamenik šefa severnokorejske diplomatije Kim Kje-gvan, prenela je američka mreža CNN

"Nemamo nikakav program nuklearnog oružja koji je zasnovan na uranijumuu, ali ako ubuduće bude bio potreban bilo kakav dokaz koji bi to trebalo da potvrdi, mi ćemo biti spremni da ga damo", rekao je Kim. Kim, koji je i visoki član pregovaračkog tima Severne Koreje o nuklearnom naoružanju, takođe je kazao i da njegova zemlja ne može da se odrekne prava na mirnodopski nuklearni program.  On je dodao da je njegovoj zemlji neophodna struja iz nuklearnih elektrana.

On je rekao i da će Pjongjang prihvatiti inspekciju iz Vašnigtona. "SAD se mogu same uveriti ili mogu izabrati zemlju kojoj veruju da se uveri" rekao je Kim.

Severna i Južna Koreja, SAD, Japan, Rusija i Kina prekinuli su razgovore u Pekingu 7. avgusta jer nisu uspeli da postignu dogovor o obustavljanju nuklearnog programa Pjongjanga u zamenu za pomoć i garanciju bezbednosti. Razgovori će biti nastavljeni 29. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: