Finiš iseljavanja iz Gaze

U pojasu Gaze na Bliskom istoku u ponoć počinje proces evakuacije jevrejskih doseljenika zatvaranjem najvećeg bloka naselja.

Izvor: B92

Nedelja, 14.08.2005.

12:33

Default images

Naseljenicima koji do sada nisu napustili svoje kuće biće ostavljena dva dana da to učine. Oni koji to ne učine do srede biće na silu evakuisani. Izraelska armija planira da evakuiše do pet naselja svakog dana, tako da se pretpostavlja da će iseljavanje trajati do kraja septembra.

Nekoliko hiljada oficira planira da od ponedeljka ide od vrata do vrata u 21 naselju u Gazi i u četiri od 120 naselja na Zapadnoj obali, koja su predviđena za iseljenje, i da pozovu naseljenike da se sami povuku ili će biti nasilno izbačeni. Međutim, savet naseljenika u Gazi najavio je da povlačenje neće ići lako, jer je odlučeno da sve jevrejske enklave zaključaju vrata, i tako onemoguće ulazak vojnika u naselje. Izraelske i palestinske snage spremne su da obezbede evakuaciju jevrejskih naselja iz pojasa Gaze, saopštila je izraelska vojska.

"Od nedelje ujutru izraelska policija je u stanju maksimalne pripravnosti", rekao je policijski komesar Moše Karadi i najavio postavljanje više blokada na putevima u Izraelu kako bi se sprečilo da protivnici povlačenja uđu u naselja u Gazi.

Vojska je saopštila da je između tri i četiri hiljade ultra-desničara uspelo da uđe u naselje Guš Katif uprkos zabrani dolaska novih naseljenika koja je doneta pre mesec dana, što je povećalo broj naseljenika za koje se pretpostavlja da će se odupreti povlačenju.

Pored 50.000 izraelskih vojnika i policajaca, i oko 5.000 pripadnika palestinskih snaga, biće postavljeno u blizini jevrejskih enklava, kako bi sprečili svaki pokušaj ekstremista da ometaju povlačenje koje treba da počne sledeće srede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: