Buš: Možda i upotreba sile u Iranu

Predsednik SAD Džordž Buš ne isključuje upotrebu sile kao poslednju meru protiv Irana u nuklearnom sporu.

Izvor: B92

Subota, 13.08.2005.

11:17

Default images

"Sve opcije su na stolu. Upotreba sile je poslednja opcija za svakog predsednika i, kao što znate, mi smo pribegavali sili nedavno da bismo zaštitili našu državu", kaže Buš.

Iran je u ponedeljak obnovio proces konverzije uranijuma pošto je odbio ponudu Evropske unije, a koja je podrazumevala političku i ekonomsku pomoć u zamenu za odustajanje od razvoja nuklearnog programa. Zvaničnici te zemlje odbacili su optužbe nekih lidera zapadnih zemalja da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu i rekli su da je razvoj nuklearnog programa usmeren isključivo na proizvodnju električne energije.

Ministar inostranih poslova Francuske Filip Dust Blazi izjavio je u petak da su pregovori sa Iranom još mogući, pod uslovom da ta zemlja obustavi nuklearne aktivnosti.

Šreder: Pretnja silom neprihvatljiva

Kancelar Nemačke Gerhard Šreder odbacio je mogućnost pretnje Iranu vojnom silom. "Jutros sam pročitao da je sada u opticaju i vojna opcija. Dragi prijatelji u Evropi i SAD, hajde da radimo na jačanju pozicije u pregovorima i hajde da vojnu opciju skinemo sa dnevnog reda. Videli smo da to ne daje rezultate'", rekao je
Šreder, jedan od najglasnijih protivnika napada na Irak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: