SAD nude sporazume o saradnji

Vlada SAD je SCG na potpisivanje ponudila sporazum o bezbednosnoj saradnji i sporazum o statusu snaga.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2005.

08:27

Default images

Time se detaljnije definišu prava vojnika SAD koji bi, na osnovu prvog sporazuma, boravili u Srbiji i Crnoj Gori. Potpisivanje sporazuma bilo bi uvod u ostvarivanje bilateralne saradnje posle 50 godina i prvi korak ka pristupanju SCG Partnerstvu za mir i NATO-u, rečeno je na predstavljanju tih sporazuma u prostorijama Atlantskog saveza.

Međutim, pored potpisivanja tih sporazuma, uslov za pridruživanje Partnerstvu za mir i NATO-u ostaje izručenje haškog optuženika Ratka Mladića.

Tri sporazuma

Potpisivanje sporazuma je obavezan prvi korak, a ambasador SAD u SCG Majkl Polt kaže da se u osnovi radi o tri sporazuma, od kojih je jedan već potpisan. "Prvi je sporazum o linijama tranzita snaga NATO, koji je već potpisan. Drugi je sporazum o statusu snaga, koji je administrativan sporazum i reguliše, u ovom slučaju, prisustvo snaga SAD za obučavanje ili pomoć u misijama u SCG, a treći je sporazum o bezbednosnoj saradnji, koji se u osnovi odnosi na pomoć koju će snage SAD, kao deo NATO-a, pružiti SCG za razvoj vojnih kapaciteta", kaže Polt.

"SAD i NATO žele da vide ujedinjenu i celu Evropu, slobodnu i u miru, i u tom smislu interes Alijanse je da se SCG što pre nađe, prvo u Partnerstvo za mir, a zatim i u NATO-u. Od međusobne saradnje višestruku korist imaće i SCG. Pored novca koji će biti uložen u modernizaciju vojske, reformu i obuku Vojske, što može biti i 80 miliona dolara, potpisivanje sporazuma je osnova za dobijanje pomoći i za demokratizaciju društva u celini, civilnu kontrolu Vojske i povećanje efikasnosti odbrane i bezbednosti", kaže Polt.

Višestruka korist

Ambasador Norveške u SCG Hans Ola Urstad kaže je u vezi sa sporazumima važno i priznanje koji oni sobom nose. "Kada govorimo o takvim sporazumima i saradnji sa Alijansom, bitno je naglasiti i međunarodno priznanje koje to sobom nosi. To je očigledan znak investitorima, kompanijama i drugima koji će se naći u takvoj saradnji, da je zemlja pouzdana i da joj se može verovati", kaže on.

Slovačka je sporazum o saradnji sa SAD potpisala 1995. Kao jedna od novijih članica NATO-a ta zemlja je imala višestruke koristi od međusobne saradnje, kaže ambasador te zemlje u SCG Igor Furdik. "Slovačkoj je od ranijeg sistema u nasleđe ostala glomazna vojna infrastruktura, a najveći problem su nam bili aerodromi i naša nemogućnost da ih održavamo u dobrom stanju. Pre nekoliko godina počeli smo rekonstrukciju tih aerodroma. Ne mogu vam reći tačne podatke, ali reč je o velikoj količini novca. Međutim, skoro polovinu potrebne sume investirali su naši partneri", kaže on.

Pored SCG, sporazume sa SAD još nisu potpisale Belorusija i zemlje koje ni nemaju vojsku, kao što su Vatikan, San Marino, Monako, Lihtenštajn ili Andora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: