Ko daje pasoše haškim beguncima

U MUP-u Srbije traje provera dokumenata koje je haški optuženik Milan Lukić imao kod sebe u trenutku hapšenja u Argentini.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2005.

08:57

Default images

Lukić je pred sudom u Buenos Ajresu priznao da je u Argentinu ušao sa pasošem Srbije i Crne Gore na ime Goran Đukanović. Osnovno pitanje je odakle pasoš optuženom za ratne zločine. Pasoše sa lažnim imenima ili doplomatske pasoše imali su i haški optuženik Milan Martić, ali i Milorad Ulemek i Željko Ražnatović, a spekulisalo se da je i Goran Hadžić zemlju napustio uz pomoć ljudi iz vlasti.

Kako pišu "Večernje novosti", pasoš, nađen kod Milana Lukića, izdat je u Sremskoj Mitrovici posle 5. oktobra 2000, odnosno u vreme donošenja prve presude za zločin u Sjeverinu, za koji je Lukić optužen. "Novosti" navode i da osoba sa istim imenom i prezimenom, kao i datumom rođenja, živi u Srbiji. U MUP-u Srbije nisu mogli da nam potvrde ove informacije.

U izjavi za B92, predsednik nevladine organizacije Leks, advokat Boža Prelević, objašnjava da činjenica da neki haški optuženici imaju pasoše sa lažnim podacima govori da su u izdavanju morali imati pomoć nekih državnih institucija, ukoliko pasoš nije u pravom smislu te reči falsifikovan. Prelević podseća da svako ko je učestvovao u izdavanju pasoša sa lažnim podacima snosi krivičnu odgovornost: "Svaki taj pasoš je lažna isprava i svaki službenik MUP-a ili BIA koji bi posredovao ili omogućio da lice koje je pod krivičnim gonjenjem ili koje čini krivično delo takođe čini krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Koja je poruka

"Iako nikakav član zakona o BIA ili MUP-u ne omogućava službenicama da pruže pomoć onima koji su na haškim poternicama ili na poternicama domaćih sudova, MUP-a ili tužilaštva u skladu sa važećim zakonima, svaka osoba može da dobije set dokumenta ako je to u skladu sa nacionalnim interesima", kaže Dejan Anastasijević iz lista "Vreme". Ipak, lako je, kaže Anastasijević, to proveriti jer postoji posebna evidencija. MUP međutim još ne daje odgovor na to pitanje, iako je zaista neobično da haški optuženik kod sebe ima pasoš sa lažnijm imenom i četvrtinu miliona maraka

"Ne bi smeo da bude problem da se utvrdi koje izdao pasoš, makar to bilo po zakonu", kaže Anastasijević i postavlja pitanje da li je poruka, nakon svega što se u poslednje vreme saznalo, da ukoliko neko počini ratni zločin, to znači da će dobiti veliki stan, penziju ili avionske karte, lažna dokumenta i pozamašnu svotu novca.

Lukić: Radije u Hag nego u Srbiju

Milan Lukić, haški optuženik pre dva dana uhapšen u Buenos Ajresu, ne bi voleo da bude izručen Srbiji.

Lukić pristaje da bude izručen Haškom tribunalu, a jedino se plaši ekstradicije Srbiji gde mu, navodno, preti smrtna opasnost, prenose argentinski mediji. Tamošnja novinska agencija Telam, pozivajući se na neimenovane sudske izvore, prenosi da je Lukić rekao kako mu preti opasnost da će ga neko u Srbiji ubiti, ne navodeći konkretno ko bi to mogao biti. "Znam mnogo toga o dešavanjima tokom rata u SFRJ. Mnogi ne žele da to izađe na videlo i plaše se da ću progovoriti. Moj brat, koji nije učestvovao u ratu, ubijen je na očigled svoje porodice, pa možete misliti kakva opasnost tek preti meni", izjavio je Lukić, prenosi Telam.

Produženje postupka izručenja?

Prethodno je argentinski sud odobrio Lukićevo izručenje Tribunalu na osnovu optužnice koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom sukoba u Bosni. Međutim, i pravosuđe Srbije zatražilo je od vlasti u Buenos Ajresu izručenje Lukića. Argentinsko pravosuđe primilo je iz Srbije zahtev za ekstradiciju, što će komplikovati njegov transfer u Tribunal, koji takođe želi da mu sudi, prenosi AFP, pozivajući se na neimenovani visoki izvor u argentinskom sudstvu.

"Uzimajući u obzir postojanje dva zahteva za ekstradiciju, jednog iz Haškog tribunala i drugog iz Beograda, odluka mora biti doneta u Argentini i biće potrebno najmanje sedam meseci da bi se donela prvostepena odluka, a još dodatnog vremena u slučaju da se zatraži mišljenje argentinskog Vrhovnog suda", precizirao je izvor AFP-a.

"Nesumnjivi zločini"

Jovan Nikić iz Fonda za humanitarno pravo, koji je pratio suđenje za zločin u Sjeverinu, na kojem je Lukić osuđen u odsustvu, kaže da je neophodno utvrditi vezu nadređenih, odnosno Višegradske brigade, i Lukića.

"Postoji više dokaza koji ukazuju na to da su i Lukić i ostali bili pripadnici Vojske Republike Srpske. Pre svega, u dokaznom materijalu postoji potvrda VRS iz koje se vidi da je Lukić pripadnik Višegradske brigade, a ista takva potvrda postoji za još jednog optuženog, a to je Dragutin Dragičević", kaže on.

Nikić navodi i da su Lukićevi zločini nesumnjivi.

SAD pozdravile hapšenje

SAD su pozdravile hapšenje Milana Lukića i akciju Vlade Argentine na njegovom privođenju.

"Zajedno, ostajemo predani uskraćivanju pružanja utočišta ratnim zločincima u bilo kom delu sveta. Svaki optuženik će se suočiti s pravdom", navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Stejt departmenta Adam Ereli. "SAD nastavljaju da apeluju na vlasti BiH, a posebno Republike Srpske, i Vlade Hrvatske i SCG, da ispune međunarodne obaveze prema Tribunalu u Hagu bez odlaganja. To uključuje hapšenje i prebacivanje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Anta Gotovine i svih drugih begunaca na teritorijama pomenutih država", saopštava Stejt department.

Meklheni: SAD ne znaju gde su Karadžić i Mladić

Ambasador SAD u BiH Daglas Meklheni izjavio je da SAD ne znaju gde su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. "SAD uspele da nađu svrgnutog iračkog lidera Sadama Huseina samo na osnovu informacija koje su dali Iračani, a hapšenje Lukića će biti veoma jaka poruka Karadžiću i Mladiću", kaže on, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: