Zaplet u slučaju Marka Miloševića

U tužilaštvu u Požarevcu najavljuju mogućnost krivične prijave protiv Zorana Milovanovića u vezi sa slučajem Marka Miloševića.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2005.

08:34

Default images

Zoran Milovanović mogao bi se suočiti sa krivičnom prijavom zbog davanja lažnog iskaza, kojim je prvobitno teretio Marka Miloševića. Do obrta dolazi nakon što je Milovanović dao nov iskaz, pa je povučena poternica za Miloševićem. Milovanović u međuvremenu odlučuje da progovori i kaže da je u iskazu rekao da se ne seća da li ga je Milošević prinudio na bilo šta, a ne da prinude nije bilo.

Od tvrdnje da mu je Marko Milošević pretio da će ga na komade iseći motornom testerom, ako mu ne prizna ko stoji iza organizacije “Otpor” i ko je finansira, Zoran Milovanović je, izmenom iskaza, došao do tvrdnje da ga Marko nikada nije prinuđivao na  bilo šta. Iskaz oštećenog kao svedoka u potpunosti bi izgubio na težini ukoliko se ispostavi da je on tužilaštvu rekao da se ne seća onoga što se dogodilo.

Osim činjenice da je povlačenje optužnice protiv Miloševića usmeno naloženo iz Republičkog javnog tužilaštva, kako tvrdi Blic, taj slučaj dobija još jedan bitan detalj. Predmet "Milošević" je iz Okružnog vraćen u Opštinsko tužilaštvo, a tamošnji tužilac Miroslav Vojinović kaže da će narednih dana biti odlučeno da li će Milovanović biti krivično gonjen zbog davanja lažnog iskaza. Na odgovornosti Milovanovića insistira požarevački "Otpor", koji tvrdi da će podneti krivičnu prijavu, ako to već ne učini Tužilaštvo.

Zoran Milovanović, posle više dana odbijanja, odlučio je da se obrati javnosti i za B92 rekao da se iskaz koji dao pred Okružnim sudom odnosi na isti iskaz koji dao i pred Opštinskim sudom u Požarevcu, u kome je tvrdio da se ne seća da je bilo prinude, a ne da je nije bilo. V.d. okružnog tužioca u Požarevcu, Dragan Petrović, odbio je da dopisniku B92 da na uvid Milovanovićev iskaz, pa ostaje nepoznato da li se Milovanović prinuda ne seća ili njih nikada nije ni bilo.

U međuvremenu pojavio se još jedan svedok koji je Zorana Milovanovića sreo kobne večeri i koji je na glavnom pretresu svedočio. Reč je o načelniku Braničevskog okruga Živadinu Jotiću, koji navodi šta mu je tačno Milovanović rekao 7. marta 2000. godine: "Rekao mi je da ga je Marko Milošević tamo dočekao, u diskoteci, da ga je šamarao, kao i Lazić i svi ostali koji su bili u tom društvu. Da mu je Marko pretio motornom testerom, da će da ga iseče na parče, da će da ga baci u  Moravu i rekao decidno da je njemu kraj."

Pritisci

Zanimljivo je da Milovanović u svom obraćanju javnosti prvenstveno moli da se prestane sa pritiskom na Vladu, Pokret "Snaga Srbije", njega i njegovu porodicu: "Nisam dobio nikakav novac niti auto, ne odsedam po luksuznim kafićima niti imam sve ono za sta me optužuju pojedinci iz Požarevca, a kako prenose pojedini mediji. Ovaj čin je bio lične prirode i lična je odluka porodice Milovanović i ničija drugo. Žao mi je što u sve ovo mešaju Vladu Srbije, ministra Ilića, a sada i PSS jer zaista nemaju nikakve veze sa ovim", rekao je on.

Uporedo sa tim u Požarevcu su pokrenute priče o navodnim osvetama koje priprema Marko Milošević. Čak se navode i konkretna imena, poput bivšeg gradonačelnika Požarevca Slavoljuba Matića. Međutim, Matić u izjavi za B92 navodi da pretnje nije dobio. "Ja sam tokom 2001. godine, kada sam bio predsednik Skupštine opštine Požarevac, doživeo da elektronskom poštom stigne navodno pretnja od strane Marka Miloševića. Nikad nisam smatrao da sam ugrožen bilo kakvim pretnjama, pa ni tom prilikom. Sada dobijam informacije navodno da se nekome preti, pa i meni. Ja nisam doživeo nikakve pretnje, niti doživljavam da takve priče da treba nečega da se plašim posebno nekakvih pretnji", kaže on.

Osim Matića, prema tim navodima, na meti Miloševića bi trebalo da se nađe i Radio "Bum 93", koji je u vreme Miloševića četiri puta zatvaran, a jednom mu je oduzeta tehnika. U tom radiju nam je rečeno da će reakcija uslediti ukoliko se eventualno ispostavi da u tim navodima ima istine. Osim priča o pretnjama, ide se i korak dalje, a to je da se već priprema doček za Marka Miloševića u Požarevcu. Neki dnevnici su objavili da će se Milošević, kako navode, spektakularno vratiti prvog vikenda u septembru, kada se održavaju Ljubičevske konjičke igre.  

Povratak u biznis?

Pojavile su se najave ponovnog osnivanja preduzeća "Madona" i "Sajbernet". Prema tim navodima, nevenčana supruga Marka Miloševića, Milica Gajić, tražila je izdavanje poreskog identifikacionog broja u Poreskoj upravi. U požarevačkoj Upravi kažu da o tome ništa ne znaju jer se ti zahtevi prosleđuju beogradskoj centrali, a u požarevačkom odeljenju o tome ne vode bilo kakvu evidenciju.

U Požarevcu ima glasina da uprava "Madone" tvrdi da im godinu dana nije plaćen podzakup. Podzakup je istekao u aprilu, a vlasnik diskoteke "Planeta", na prostoru bivše "Madone", Milan Kuzmanov kaže da je sve ugovorne obaveze ispunio i da nikom ništa ne duguje. "Ugovor sa zakupcem je istekao u aprilu, a mi smo načinili nov ugovor s vlasnikom objekta Dobricom Milovanovićem", kaže on.

Kuzmanov kaže da je deo sredstava namenjenih zakupu izmirio kroz investicije i da ga ne interesuje da li Milošević namerava da se vrati. "S njim nemam apsolutno nikakav kontakt, a ugovore smo sklapali preko njihovog pravnog zastupnika Dragana Ivanovića i uz inicijativu vlasnika objekta", kaže on.

Tužilaštvo reaguje

Republičko javno tužilaštvo ocenilo je da je "proizvoljno i tendenciozno" pisanje dnevnika "Blic" da je republički javni tužilac Slobodan Janković usmeno naložio povlačenje optužnice protiv Marka Miloševića. U saopštenju se navodi da je novinar "Blica" juče bio u Tužilaštvu, gde mu je rečeno da je Janković na odmoru i da detaljne informacije može dobiti po povratku tužioca.

"Blic" je pisao da je republički javni tužilac od okružnog tužioca telefonom tražio povlačenje optužnice protiv Miloševića. Pozivajući se na izvore u tom tužilaštvu, list piše da Slobodan Janković, republički javni tužilac, nije izdao obavezno uputstvo, kao što je to ranije uradio kod povlačenja poternice za Mirom Marković, već je u telefonskom razgovoru sa okružnim tužiocem u Požarevcu Dmitrom Krstevim tražio takvo rešenje.

"Saznanje novinara, navodno dobijeno u Republičkom javnom tužilaštvu, nije ništa drugo nego korišćenje sredstava javnog informisanja za uticanje na javno tužilaštvo, što je članom 3. Zakona o javnom tužilaštvu izričito zabranjeno", navodi se u saopštenju. Dodaje se da će ta institucija i dalje obaveštavati javnost o svim slučajevima koje interesuju javnost.

Odmah potom, 4. avgusta, Krstev je od opštinskog tužioca Miroslava Vojinovića tražio da mu bude dostavljen kompletan predmet i već sutradan telefonom obavestio Vojinovića da se optužnica povlači.

"Oduševljen"

Blic piše i da se Milošević sprema da za nekoliko dana doputuje u Hag i poseti oca, na njegov rođendan, 20. avgusta.

U Hagu treba da se sretne i s majkom Mirom, pa će se porodica posle duže pauze ponovo okupiti, piše list. Pozivajući se na reči bliskog prijatelja Marka Miloševića, list piše i da je ovaj oduševljen i da slavi vest da je Okružno javno tužilaštvo u Požarevcu odustalo od daljeg procesa protiv njega za krivično delo prinude. "Marko je sada slobodan čovek i može konačno da dođe u Požarevac i vidi se sa suprugom Milicom, sinom Markom i prijateljima i da obiđe svoje poslovno carstvo", kaže taj prijatelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: