Iran skinuo pečate sa nuklearke

Iran je skinuo pečate koje je na njegova nuklearna postrojenja u Isfahanu postavila Medjunarodna agencija za atomsku energiju.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2005.

09:15

Default images

Na ovaj je način Iran nastavio konfrontaciju sa Zapadom koji ga optužuje da planira proizvodnju atomskog oružja. "Skinuli smo pečate, fabrika za konverziju (uranijuma) u Isfahanu je u potpunosti operativna", izjavio je za AFP potpredsednik Iranske organizacije za atomsku energiju Mohamad Saidi.

Prema njegovim rečima, sve se odvijalo uz odobrenje IAEA i pod kontrolom njenih inspektora, koji su u medjuvremenu u fabriku u Isfahanu postavili kontrolne kamere. To je učinjeno da bi se osiguralo da se uranijum ne iznosi iz postrojenja u Isfahanu.

Zapad smatra da konverzija urana i njegovo obogaćivanje u Iranu predstavljaju rizik širenja nuklearnog naoružanja. Aktivnostima koje je Iran ponovo započeo, proizvodi se gorivo za civilne centrale, ali
ono može biti preusmereno i u vojne svrhe.

Teheran se sada suočava sa pretnjom sankcijama UN, pošto bi zapadne zemlje mogle da zatraže uvodjenje sankcija, na osnovu tvrdnji da Iran skriva svoj program za obogaćivanje urana, uključiv i veliko postrojenje za te svrhe u Natanzu.

Teheran pravi atomsku bombu

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator lista "Politika", kaže za B92 da prekid bilo kakvih pregovora na tako osetljivom terenu kao što je Bliski istok uvek  nosi različite opasnosti: "Bez obzira na sve to, i prekid u ovom trenutku ne izgleda tako dramatičan i ne preti tako dramatičnim posledicama, bez obzira što se zna koliko to lako može da posluži kao obarač za neku novu krizu".

Jakšić smatra da je eventualni napad na Iran isključen i da će se ipak ići na obnovu pregovora: "Očigledno je da evropska ponuda Iranu u ovom trenutku nije zadovoljavajuća za Iran. Negde će Teheran tražiti nešto više, to više će verovatno dobiti, ali Iran se pokazuje kao velika i ozbiljna zemlja, koja zna da pregovara, koja ima dugu civilizaciju Istoka i dobro zna da pregovara". Jakšić ne očekuje da će ova kriza izazvati novo ozbiljno ratište na Bliskom istoku.

Glavni iranski pregovarač Sirus Naseri je rekao da je Iran "frustriran" nakon dve godine pregovora sa trojkom EU, jer njegova zemlja ima pravo da obogaćuje uranijum u cilju proizvodnje nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

On je dodao da je Teheran zato u petak odbacio predloge EU o sporazumu o saradnji, jer su oni isključivali to pravo. Iranski pregovarač je rekao da "nikada nije bilo nikakvih dokaza" da Iran nuklearnu energiju koristi u druge svrhe. U Beču se tim povodom danas nastavlja vanredna sednica Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: