Milan Lukić uhapšen u Argentini

Milan Lukić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovečnosti, uhapšen je u Argentini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2005.

19:57

Default images

Prema izvorima iz argentinske policije, koje prenosi Asošijeted pres, Lukić se nalazi u policijskoj stanici u Buenos Airesu, gde čeka na saslušanje, koje bi trebalo da obavi istražni sudija. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, potvrdio je za B92 hapšenje Lukića u Argentini. On kaže da će Lukić najverovatnije biti izručen direktno Hagu.

"Ovo hapšenje je rezultat intenzivnih operativnih aktivnosti naših službi bezbednosti sa predstavnicima međunarodne zajednice. Potraga za Milanom Lukićem traje poslednjih devet meseci i ona je rezultirala ovim hapšenjem. Sada sledi postupak njegovog izručenja. Imajući u vidu činjenicu da Haški tribunal ima primat nad domaćim zakonskim propisima, on će sasvim sigurno biti izručen direktno Haškom tribunalu i očekujem da se to dogodi u narednih nekoliko dana, s obzirom da ovde neće biti striktno primenjivane odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji", kazao je Ljajić.

Za razliku od Ljajića portparol glavnog tužioca haškog tribunala Florans Artman, za B92 nije mogla da precizira da li će Lukić biti prebačen u Hag ili u Srbiju, u kojoj je osudjen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 gradjana muslimanske nacionalnosti iz mesta Sjeverin 1992. godine: "Što se tiče tužilaštva, zahvaljujemo policiji u Argentini za delovanje po našim nalozima za hapšenje koji važe svagde u svetu. Očekujemo od vlasti da begunci koji se još nalaze na slobodi, budu uhapšeni. Posle njega imamo još devetoricu begunaca", kazala je Artmanova.

Inače, Lukić je pred Okružnim sudom u Beogradu, sredinom jula ove godine, u ponovljenom procesu, osuđen na 20 godina zatvora, na koliko su osuđeni i Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, dok je četvrti član grupe "Osvetnici", Đorđe Šević osuđen na 15 godina zatvora.

Prema optužnici, oni su oteli Muslimane iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj u mestu Mioče u Republici Srpskoj 22. oktobra 1992, muči li ih i potom ubili. 

Vrhovni sud Srbije je zbog nepotpunog činjeničnog stanja u procesu poništio prvu presudu, kojom je 29. septembra 2003, Dragićević osuđen na 20 godina zatvora, Šević na 15, a Lukić i Krsmanović u odsustvu na po 20 godina.

Argentinska veza?

Podsećamo da je krajem maja ove godine, takođe u Argentini, uhapšen Nebojša Minić, osumnjičen za ubistvo šest članova jedne porodice u Peći, tokom NATO bombardovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: