Iran obnovio rad na uranijumu

Iran je danas obnovio proces konverzije uranijuma, u fabrici kod Isfahana.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.08.2005.

14:26

Default images

Obnavljanje je usledilo i pored upozorenja zvaničnika Evropske unije da će taj potez pitanje iranskog nuklearnog programa dovesti pred Savet bezbednosti UN i do mogućih sankcija. Zamenik šefa Organizacije Irana za atomsku energiju Muhamed Saidi izjavio je da je postrojenje u Isfahanu počelo rad pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Iran je prošlog novembra pristao da suspenduje sve aktivnosti u proizvodnji nuklearnog goriva u skladu s dogovorom sa EU dok se traga za dugoročnim rešenjem za iranski nuklearni program. Teheran se, međutim, posle toga žalio na sporost pregovora i potom odbacio predlog EU o ekonomskim i političkim olakšicama za Iran u zamenu za obustavljanje rada na nukelarnom gorivu. Iran tvrdi da su njegove nuklearne ambicije isključivo miroljubive i da će koristiti atomska postrojenja za proizvodnju struje.

Odluka Teherana izazvala ozbiljnu krizu

Odluka iranskih vlasti da obnovi proces konverzije uranijuma izazvala je "ozbiljnu krizu", izjavio je francuski šef diplomatije Filip Dust-Blazi i pozvao medjunarodnu zajednicu da u rešavanju tog problema iskaže "jedinstvo".

"Ton koji je korišćen u odgovoru (iranskih vlasti) je veoma zabrinjavajući i u suprotnosti je sa duhom u kojem vodjen dosadašnji dijalog sa Iranom", ocenio je Dust-Blazi, izražavajući žaljenje što je Teheran propustio dobru priliku pozivajući se na "izgovore koji nisu mnogo uverljivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: