"Slučaj Vraniškovski" - nastavak

Makedonski predsednik kaže da je slučaj Zorana Vraniškovskog unutrašnje pitanje Makedonije.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.08.2005.

15:24

Default images

Branko Crvenkovski je odbio da komentariše izjave srpskih zvaničnika, koji se zalažu za oslobađanje vladike koga podržava SPC, koji služi kaznu u skopskom zatvoru Idrizovo. Crvenkovski je podsetio da je Vraniškovski makedonski državljanin i da nije pripadnik srpske manjine u Makedoniji.

Makedonski predsednik je rekao novinarima i da egzarh patrijarha srpskog u Makedoniji "pokušava da uspostavi nekakvu crkvenu organizaciju, čiji zadatak nije da štiti i ispunjava verska osećanja Srba u Makedoniji, već ima zadatak da zameni ili negira Makedonsku pravoslavu crkvu".

"Na osnovu toga, ne postoji nijedan razlog da se bilo koji pojedinac ili institucija u Srbiji angažuju na ovom slučaju, jer bi to značilo mešanje u unutrašnje stvari Makedonije", rekao je
Crvenkovski.

On je odbacio informacije da je izložen diplomatskom pritisku da se uključi u rešavanje hapšenja i mogućnost pomilovanja arhiepiskopa Jovana, koji je osuđen na dve i po godine zatvora zbog raspirivanja mržnje na verskoj i nacionalnoj osnovi. "Takav diplomatski pritisak ne postoji. Čak bih rekao da neki poseban interes kod predstavnika međunarodne zajednice u ovom periodu ne postoji po tom pitanju, a i da ga ima, treba voditi računa da je reč o odluci sudstva, koje je nezavisno od druge vlasti", rekao je predsednik Makedonije.

Crvenkovski je rekao da je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o slučaju Vraniškovskog ovih dana samo jednom razgovarao telefonom i dodao da je njegov kabinet o tome obavestio makedonsku javnost. "U tom razgovoru, kako smo već saopštili, zaključili smo obojica da institucije ni u jednoj ni u drugoj državi ne treba da preduzimaju mere koje će biti tumačene kao mešanje u unutrašnje poslove i da pitanja koja dotiču crkvene interese treba da u međusobnoj komunikaciji rešavaju SPC i MPC", rekao je Crvenkovski.

On je dodao da je u razgovoru, takođe, zaključeno da treba preduzeti sve mere kako ne bi došlo do pogoršavanja odnosa dva naroda i dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: