DJINDJIC: PERSONALNA RESENJA ZA NOVU REPUBLICKU VLADU

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2000.

00:47

Default images
Kandidat Demokratske opozicije Srbije za premijera Zoran Djindjic rekao je da ce prioriteti njegovog kabineta biti suzbijanje kriminala i korupcije u svim institucijama vlasti i ozivljavanje privrede kroz vlasnicku transformaciju. Prioritet Vlade Srbije ukoliko DOS pobedi na izborima bice i pomoc najugrozenijim slojevima drustva, kao i decentralizacija sistema kroz vracanje dela sredstava namenjenih republickom budzetu u kase lokalne samouprave, kazao je Djindjic nakon sastanka predsednistva DOS-a. On je rekao da je svim liderima stranaka DOS-a koji vec nisu izabrani za savezne funkcionere ponudjeno da budu potpredsednici buduce Vlade Srbije i naveo da je Nebojsa Covic prihvatio da bude potpredsednik za finansije i ekonomiju. Mesto potpredsednika predlozeno je i Momcilu Perisicu. Potpredsednik za kulturu i drustvene delatnosti bio bi Zarko Korac, za drzavna pitanja Dusan Mihajlovic, a za opstu bezbednost i suzbijanje korupcije i kriminala Vuk Obradovic. Predlozeno je da potpredsednik za pravni sistem bude Vladan Batic, ali je on zatrazio dodatno vreme da donese odluku, rekao je Djindjic. Ministar za finansije i ekonomiju bice Bozidar Djelic, za razvoj privrede Dragan Domazet, a ministar saobracaja Dragoslav Grujic, na ciji se odgovor jos ceka. Vlada ce, prema dogovoru, imati manje ministarstava i pet potpredsednika. Predvidja se ukidanje Ministarstva vera i Ministarstva za lokalnu samoupravu, a Ministarstvo za vise i visoko obrazovanje bi se ponovo vratilo u jedinstveno Ministarstvo prosvete. Dragan Veselinov je rekao da ce biti ministar poljoprivrede.

Djindjic je objasnio da ministar policije nije odredjen i da ce o tome biti odluceno naknadno. Prema njegovim recima, mesto ministra unutrasnjih poslova zavisice od dogovora sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom. "Dogovorili smo se da g. Kostunica i ja zajednicki utvrdimo to mesto - pri cemu sam ja predlozio da to ne bude politicki profilisana licnost, nego neko ko ima iskustva sa pravosudnim procedurama, i da glavni zadatak bude da se postepeno javna i drzavna bezbednost skloni sa naslovne strane medija, da to ne bude kontraverzna sluzba, da postepeno ta sluzba bude vidjena u ocima gradjana kao jedan servis koji se krece striktno u granicama prava i zakona. Moj predlog bi bio da Skupstina Srbije odmah po svom konstituisanju osnuje jednu komisiju koja bi bila sastavljena od eksperata, od uglednih javnih ljudi od pravnika, sudija, uglednih intelektualaca, koji bi ispitali rad Sluzbe drzavne bezbednosti i koji bi sa jos nekima doneli procenu sta od svega toga moze da bude javno, sta ciniti sa dokumentacijom i arhivima te sluzbe i u kojoj meri je ta sluzba bila umesana u kriminalne aktivnosti Milosevicevog rezima", kaze Djindjic, prenosi B92.

Djindjic je u zadatke nove Vlade Srbije, pored privredne i reforme policije, uvrstio i pripremu za reformu poreskog sistema do kraja 2001 godine. On je naveo da do 31. decembra 2001. godine treba da bude utvrdjen stastus imovine svih gradjana, da od pocetka 2002. pocne da se naplacuje porez regularno, a da ono sto nije prijavljeno do 31. decembra bude tretirano kao utajeno i da se smatra da nije svojina onih koji time raspolazu. "Mi se oslanjamo na iskustva Grcke, koja je imala uzasnu korupciju, imamo podrsku njihovih eksperata i imamo obecanja od EU da ce finansirati jedinstveni informacioni sistem za pracenje celog tog poreskog procesa", kaze Djindjic.

Kopredsednik Nove Srbije Velja Ilic nece biti u sastavu nove Vlade, ali ce se, potvrdio je nakon ove sednice DOS-a, kandidovati sa buduceg predsednika Srbije. "Ja cu se kandidovati sigurno, ne interesujeme DOS po tom pitanju, smatram da imam na to pravo, ja ne volim da vas neko postavlja, da morate da molite nekog. Neka narod bira, ako izgubim nije strsno, cestitacu pobedniku", kaze Ilic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: