Rat avio-kompanijama

Makedonska avio-kompanija MAT tužiće Jat za širenje lažnih vesti i tražiti nadoknadu štete.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2005.

11:21

Default images

Taj korak MAT je preduzeo nakon što je srpski avio-prevoznik odbio da vrati avion ranije iznajmljen makedonskoj kompaniji. "Jat" nije do ponoći vratio "boing" koji je pre tri dana unajmio od makedonskog prevoznika, čime je prekršen međunarodni dogovor između dve kompanije. Makedonska avio-kompanija MAT od danas prevozi putnike novim avionom tipa MD 82, iznajmljenim od čarter kompanije Bugarske.

"Bulgaria er čarter" je privatna kompanija formirana pre pet godina. Njeni avioni lete na dvadesetak destinacija u Evropi i na Bliskom istoku, a u njenoj floti je devet aviona tipa MD 82 i 83.

Ovaj korak MAT je preduzeo nakon što je srpski avio prevoznik "Jat" odbio da vrati avion koji mu je makedonska kompanija ustupila na nekoliko dana. MAT je, inače, godinama iznajmljivao avione od "Jat" koji tvrdi da mu makedonski prevoznik duguje 7,5 miliona dolara.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo i MAT su ocenili da bi ovakav razvoj situacije predstvljao međunarodni skandal. "Jat" povratak aviona uslovljava naplatom duga od makedonskog avio-kompanije. Ove dve kompanije vezuje višedecenijsko partnerstvo. "Sluča Vraniškovski", odnosno njegova politizacija, utiče na parterstvo, za koje u MAT-u kažu da je funkcionisali na zadovoljstvo obe strane.

Iz MAT-a tvrde da "Jat ervejzu" duguju 4,2 miliona dolara za iznajmljivanje aviona, ali kažu da će taj dug biti pokriven novcem koji kontrola leta Srbije duguje Makedoniji za period od 1992. do 1996. godine, kada je naplaćivala avio-kompanijama za preletanje makedonske teritorije.

Ilić: Vratiću i drugi Jatov avion

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić najavio je da će iz Makedonije vratiti i drugi iznajmljen avion i da će podneti krivične prijave protiv rukovodilaca "Jat ervejza", koji su potpisali ugovor sa MAT-om. "Taj ugovor naneo je veliku štetu Srbiji i 'Jatu', i to u iznosu od 50 miliona evra", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, pojedini rukovodioci "Jata" dali su privatnoj avio-kompaniji, koja nema nikakvu imovinu ni bankarske garancije, dva aviona na reč. "MAT za iznajmljivanje i održavanje aviona nije dao ni dinara, iako iz te kompanije tvrde da su davali deo novca na ruke rukovodiocima 'Jata' i tako završavali poslove", rekao je Ilić.

Ministar za kapitalne investicije je ocenio da su za neispunjavanje ugovorenih obaveza dve kompanije nadležni sudovi u Beogradu, a ne međunarodni sud u Cirihu, i kazao da "ugovor može i da se raskine". Ilić je rekao da MAT još nije platio nijednu ratu, iako se iznajmljeni avioni još održavaju i servisiraju u "Jatu". On kaže da Srbija ništa ne duguje makedonskom prevozniku pošto se dugovanja za prelete regulišu na državnom nivou.

On je rekao da je Jatove avione kupio narod kreditima koje Srbija i danas otplaćuje i dodao da su ti avioni dati MAT-u da sa njima zarađuje milione.

Arhiepiskop Jovan ne zeli pomilovanje

Sledbenik ohridskog arhiepiskopa Jovana Marko Dremvicki izjavio je da on ne želi pomilovanje predsednika Makedonije, jer nije uradio ništa zbog čega bi trebalo odgovara.  Dremvicki kaže da bi pomilovanje predsednika Branka Crvenkovskog značilo da je vladika Jovan kriv, a da mu je krivica oproštena, prenosi Beta.

Dnevnik: Srbi mogu na Zebrnjak i Kajmakčalan

Makedonija neče sprečiti dolazak prestavnika Srbije na srpska spomen obeležja u Makedoniji - Zebrnjak i Kajmakčalan, piše skopski "Dnevnik", pozivajući se na izvore u makedonskoj vladi.

Makedonski državni organi dozvoliće i ove, kao i svake druge godine, da delegacija države Srbije i Srpske pravoslavne crkve obeleže sećanje na svoje pale borce u Prvom balkanskom i Prvom svetskom ratu, piše list, prenosi Beta. "Nemamo nameru da odgovaramo nekakvim reciprocitetom u odnosu na to šta je srpska strana uradila sprečavanjem naše proslave ove godine u Prohoru Pčinjskom", citira list izjavu neimenovanog izvora u vladi Makedonije.

"Dvenik" podseća da su i makedonsko prisustvo 2. avgusta u Prohoru Pčinjskom i srpsko prisustvo na spomen obeležjima Zebrnjak i Kajmakčalan zasnovana na obavezi omogućavanja negovanja  istorijskih tradicija koje su važne za oba naroda.

SPC i srpska država, piše "Dnevnik", ove godine nisu hteli da odgovore na makedonski zahtev za obeležavanje ASNOM-a u manastiru Prohor i zato je Makedonija odustala od toga i proslavila u obližnjem novoizgrađenom spomen centru Pelince, na makedonskoj teritoriji.

U međuvremenu, predsednik Srbije Boris Tadić upoznao je delegaciju Sinoda Srpske pravoslavne crkve, koju je predvodio patrijarh Pavle, sa inicijativama iz svoje nadležnosti i kontaktima sa najvišim zvaničnicima Makedonije povodom zatvaranja arhiepiskopa Jovana. Zaključeno da će se uložiti napori da se ovaj problem prevaziđe u duhu hrisćanskih i demokratskih načela na zadovoljstvo srpske i makedonske strane, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: