NBJ VISE NECE KREDITIRATI DRZAVU, A DO DALJNJEG NI BANKE

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2000.

17:15

Default images
Narodna banka Jugoslavije vise nece odobravati kredite drzavi, a u narednom periodu ni poslovnim bankama, rekao je u sredu guverner NBJ Mladjan Dinkic. Na sednici Upravnog odbora Udruzenja banaka Jugoslavije Dinkic je pozvao poslovne banke da kredite drzavnim budzetima ne daju ni one. On je takodje rekao da NBJ nece kreditirati javna preduzeca, ali ce dosadasnja dugovanja tih preduzeca biti "revolvirana". Kako prenosi Beta, Dinkic je rekao da NBJ nece administrativnim putem prisiljavati banke da kamatu drze na niskom nivou niti ce se mesati u njihovu kreditnu politiku. "Ali nece biti ni refinansiranja datih kredita", rekao je on. Kamatne stope bice, po njegovim recima, snizavane intervencijama NBJ na novcanom trzistu, a zatim ce biti snizena i eskontna stopa NBJ. "Sto se finansiranja prolecne setve tice pripremaju se odluke koje ce biti novost kod nas", rekao je Dinkic. On je istakao da posle devalvacije samo devet poslovnih banaka ispunjava cenzus neophodan za poslovanje i da ce biti odredjen prelazni period u kome ce banke taj cenzus morati da ostvare.

Dinkic je izrazio da ocekuje regulisanje clanstva u Evropskoj banci za obnovu i razvoj do kraja decembra. "Ta banka ce se ukljuciti u finansiranje mikro kreditnih linija u visini od 50.000 do milion dolara, a sama ce izabrati banke preko kojih ce te kredite plasirati", rekao je on. Sto se kreditiranja stanovnistva tice, Dinkic je rekao da je obavio razgovor sa dve poslovne banke o mogucnosti da pocetkom sledece godine krenu sa kreditiranjem kupovine automobila i bele tehnike. On je dodao da jugoslovenske poslovne banke trenutno obilazi 12 strucnjaka konsultantske firme DG Interprojekt iz Frankfurta u nameri da za tri nedelje naprave presek ukupnog stanja u bankama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: