Deseta planeta Sunčevog sistema

Astronomi iz SAD utvrdili su postojanje desete planete Sunčevog sistema.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2005.

10:47

Default images

To nebesko telo nalazi se 15 milijardi kilometara od Zemlje, odnosno tri puta je dalje od Sunca nego najdalja do sada znana planeta Pluton. "To je najudaljeniji objekat ikada otkriven, a koji gravitira oko Sunca", rekao je novinarima Majkl Braun, šef odseka za astronomiju u kalifornijskom Institutu za tehnologiju u Pasadeni, nedaleko od Los Anđelesa.

Prema njegovim rečima, otkriveni objekat je veći od Plutona, devete planete Sunčevog sistema, otkrivene 1930. On je, međutim, priznao da bi nazivanje otkrivenog objekta planetom, koja je verovatno sastavljena od stena i leda, moglo da izazove polemiku medju stručnjacima. Ipak, Braun kaže da ako to nije planeta, onda to nije ni Pluton, koji je sličnog sastava. Planeta je prvi put primećena 2003.

"Kakav pogled"

Kakav pogled... (BBC)
Dva astronauta napustila su spejs-šatl "Diskaveri" i obavila prvi izlazak u svemir u okviru nove misije, da bi isprobali tehniku za popravke, razvijenu nakon tragedije šatla "Kolumbija" pre više od dve godine. "Kakav pogled", uskliknuo je Soiči Noguči dok je izlazio iz šatla, 357 kilometara iznad centralne Azije.

Astronauti Noguči i Stiven Robinson će raditi zajedno tokom "svemirske šetnje", koja će trajati ukupno šest i po sati. Oni će upotrebiti razne oštećene ploče i uzorke ugljenika, koje su poneli u svemir da bi testirali metode popravke.

Noguči je planirao da provede oko jedan sat, oblažući uzorke toplotne ploče u nadi da će uspeti da pripremi šatl da izdrži jaku toplotu, što je neophodno da bi letelica mogla bezbedeno da uđe u atmosferu Zemlje.

Uzorci ploča sa donjeg dela šatla biće testirani na toplotu tek kad se astronauti vrate na Zemlju, ali naučnici žele da vide kako će mešavina kojom će obložiti ploče reagovati u svemiru, kao i da li se ona može nanenti u bestežinskim uslovima.

U međuvremenu, Robinson će raditi uz pomoć naprava koje podsećaju na alat za zavarivanje i ogromnu špahtlu za gitovanje kojom će naneti eksperimentalni materijal, za koji američka kosmička agencija NASA veruje da bi mogao uspešno da zakrpi pukotine u osetljivom omotaču od ugljenika koji prekriva krila letelice.
Deo koji je otpao (BBC)
NASA je saopštila da naprsline ili oštećenja u omotaču, veličine 50 milimetara sa pola milimetra, mogu da unište šatl. Eksperimentalni materijal može da bude upotrebljen za popravku pukotina ili rupa u omotaču dužine od najviše jednog centimetra, ali da ne bi mogao da popuni rupe poput one koja je nastala na levom krilu šatla "Kolumbija". Tada je komad pene za izolaciju, težak 750 grama, otpao sa spoljnog rezervoara šatla.

Vreli gasovi koji su nastali tokom ulaska "Kolumbije" u atmosferu Zemlje, istopili su krilo letelice, što je dovelo do raspada šatla, 2003. godine. Svih sedam članova posade je tada poginulo.

Kada Noguči i Robinson završe eksperimente, Noguči bi trebalo da postavi antenu za globalno pozicioniranje na međunarodnu svemirsku stanicu, a Robinson da se posvetiti pripremi alata i druge opreme za njihov naredni izlazak u svemir, u ponedeljak. Ukupno bi trebalo da bude tri svemirska izlaska tokom njihove 12-dnevne misije.

NASA je početkom sedmice otkazala sve predviđene misije, čim je primećeno da je, za vreme poletanja, u utorak, sa spoljnog rezervoara "Diskaverija" otpalo četiri parčeta pene za izolaciju. Zvaničnici su saopštili da, uprkos dvoipogodišnjem redizajniranju rezervoara i utrošenim stotinama miliona dolara, ima još posla. NASA je istakla da "Diskaveri" po svoj prilici nije pretrpeo veća oštećenja nakon uzletanja i da će se šatl vratiti na Zemlju 7. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: