Bez makedonske delegacije u Prohoru

Sukob između MPC i SPC izgleda da je dostigao i državni nivo, nakon što nema dozvole Makedoncima da obeleže Ilinden u Prohoru

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.07.2005.

16:05

Default images

Makedonija neće poslati državnu delegaciju 2. avgusta u manastir Prohor Pčinjski, odlučila je makedonska vlada. Takva odluka je obrazložena time da Srbija i Crna Gora, ni nakon više dana, nije odgovorila na zvanični zahtev da obezbedi makedonskoj državnoj delegaciji da 2. avgusta obeleži 61. godišnjicu prvog zasedanja ASNOM-a (proglašavanje državnosti Makedonije).

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije je 22. jula poslalo zvaničnu notu Ministarstvu inostranih poslova SCG u kojoj traži da nadležni organi SCG dozvole makedonskoj državnoj delegaciji da 2. avgusta položi cveće u manastiru.

U vladi Makedonije rečeno je Beti da je iz "kabineta srpskog premijera" bilo pokušaja da se izdejstvuje amnestija za mitropolita Ohridske arhiepiskopije Jovana koji se od juče nalazi u zatvoru, da bi se zauzvrat dozvolilo makedonskoj delegaciji da ide u Prohor Pčinjski.

Đurić: Očekujemo puštanje Jovana

Šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić izjavio je da vlada veruje da će, "zarad dobrih srpsko-makedonskih odnosa", problem u vezi sa arhiepiskopom Jovanom biti "rešen u najskorije vreme".

"Još verujemo da je reč o greški koja će uskoro biti ispravljena i da će vlasti Makedonije pronaći valjano pravno rešenje da se arhiepiskop Jovan odmah pusti na slobodu", rekao je Đurić Beti. 

Arhiepiskop Zoran Vraniškovski u utorak je otišao na izdržavanje zatvorske kazne od dve i po godine, na koju je osuđen zbog raspirivanja mržnje na verskoj i nacionalnoj osnovi. Makedonska vlada ranije je odbacila poziv kabineta premijera Srbije Vojislava Koštunice da spreči odlazak Jovana Vraniškovskog u zatvor jer je to odluka sudskih vlasti.

Sukob Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve kulminirao je pre dva meseca prekidom odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: