Suspendovani svi letovi šatla

Hjuston -- NASA je suspendovala celu flotu svemirskog šatla zbog ozbiljnih tehničkih problema na letelici.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Veliki komad penaste izolacije otpao je sa spoljašnjeg rezervoara šatla "Diskaveri" u trenutku poletanja, a naučnici NASA uspeli su da utvrde o čemu se radi tek posle 24 časa, pregledanjem slika sa kamera, kojih je bilo više negop ikada. Oni navode da sadašnji let i posada nisu u opasnosti, ali da budući letovi moraju biti suspendovani dok se ne pronađe način da se problem reši.

Komad izolacije nije udario u šatl i uništio zaštitu. Takvo parče, veličine kofera i težine malo više od 500 grama, izazvao je eksploziju šatla "Kolumbija" 1. februara 2003. godine. Eksperti NASA su posle toga pokušali da maksimalno smanje penastu izolaciju spoljašnjeg rezervoara. "Nećemo moći da letimo" dok se kvar ne popravi, rekao je menadžer programa šatla Bil Parsons. "Očigledno nam predstoji dosta posla".

Program svemirskog šatla trebalo bi tokom narednih godina ionako da bude u fazi zatvaranja, kako bi se proizvela nova, savremenija letelica, pa ostaje pitanje da li će šatl ranije "otići u penziju" nego što je to planirano.

Znak duboke krize svemirskih programa

Kosmolog Milan Ćirković kaže da je problem mnogo opsežniji nego što se mislilo:

"MI smo svedoci sumraka ne samo NASA-e, ona je još najuspešnija agencija, već i evropske i ruske kosmičke agencije. Pre mesec dana smo videli kako je ruska raketa umesto u orbitu stigla negde u tajgu, da i ne govorimo o mnogobrojnim kineskim nesrećama. Jednostavno, u svetu nema uspešne državne svemirske agencije. Takođe nema ni privatne agencije, jer država ljubomorno čuva monopol".

Na pitanje šta će se desiti ukoliko šatl Diskaveri ne bude mogao da se vrati na Zemlju, Ćirković kaže: "Od nesreće sa Kolumbijom, znači u zadnje dve godine, radi se na razvoju metoda popravke šatla u orbiti, ako se zaključi da nije u stanju da se vrati na Zemlju, onda bi do sledećeg lansiranja oni mogli da praktično neograničeno žive na međunarodnoj svemirskoj stanici".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.