Radovanović umesto Prijića

Novi specijalni tužilac za organizovani kriminal biće Slobodan Radovanović, dok će dosadašnji Jovan Prijić biti njegov zamenik.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2005.

12:11

Default images

Radovanović na novu funkciju dolazi sa mesta tužioca u okružnom tužilaštvu u Kragujevcu. Promena specijalnog tužioca pokreće veoma važno pitanje da li će i kako će to uticati na suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Prijiću je mandat istekao 23. jula i iako je mogao da bude produžen niko nije objasnio zašto to nije učinjeno. U saopštenju Republičkog tužilaštva, između ostalog, stoji da poverenje Prijiću da bude zamenik znači da efikasno i u što kraćem roku privede kraju započeti posao.

Govoreći o kvalitetima novog tužioca republički tužilac Slobodan Janković je rekao da veruje da će Radovanović biti uspešan u svom poslu jer ima znanje i iskustvo: "Mandat rukovodioca Odeljenja za organizovani kriminal je dve godine. Prema tome, pred njim su dve godine rada i to rada koji je vrlo odgovoran, koji je vrlo obiman, ali mislim da će on uspeti uspeti da odgovori svim tim zadacima".

Iako se promena na čelu tužilaštva za organizovani kriminal dešava u trenutku kada je jedan od procesa – suđenje za ubistvo Zorana Đinđića, bliži kraju nego početku, republički tužilac je uveren da to neće ostaviti nikakave posledice: "Ovo apsolutno neće da se odrazi na proces za ubistvo premijera, jer će Prijić i dalje ostati u svojim predmetima i u svim onim procesima u kojima je do sada učestvovao i zbog tog kontinuiteta on ostaje da radi u tom odeljenju za organizovani zločin".

Politički motivi

Milan Antonijević iz Komiteta za ljudska prava tvrdi za B92 da promena specijanog tužioca za organizovani kriminal da se sada ne može govoriti o nezavisnosti tužilaštva i funkcije tužioca od republičke Vlade: "Okolnosti pod kojima se vrši izbor, kako republičkog tužioca, tako i okružnog, a sada vidimo i specijalnog tužioca, nam ukazuju da je ovde dolazilo do velikih u stvari političkih dešavanja. Znači, da su ove odluke politički motivisane i da iza toga moguće da stoje neki ciljevi ometanja postupka".

Vrlo ozbiljna funkcija

Novopostavljeni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović je za B92 izjavio da "još uvek nije zvanično obavešten" da je imenovan, pa zbog toga ne može da govori za javnost.

Radovanović je rekao i da je u pitanju "veoma ozbiljna i odgovorna funkcija". Treba reći i da je Radovanović još prilikom postavljenja Jovana Prijića bio jedan od kandidata, koji je odustao od funkcije.

Kako je rekao tadašnji republički javni tužilac Siniša Simić, Prijić je došao na to mesto, jer je procenjeno da tu funkciju treba da obavlja zamenik republičkog tužioca, a ne okružni tužilac: "Pošto je Radovanović učestvovao u pisanju Zakona o organizovanom krinimalu, on je veoma verziran za postupke koji se vode. Ja smatram da je ovo izuzetno jedno dobro rešenje, jer je obezbedilo i kontinuitet, a sa druge strane obezbedilo je novi kvalitet koji u svakom slučaju mislim da će u buduće da se iskaže u radu specijalnog tužilaštva".

Radovanović je rođen 1957. u Kragujevcu, gde je završio gimnaziju i Pravni fakultet. U Opštinskom sudu u Kragujevcu radio je od 1985. do 1992, kada prelazi u Opštinsko tužilaštvo, a od sredine 2002. godine je Okružni tužilac. Jedan od slučajeva na kojima je radio je i krađa, umnožavanje i distribucija privatnog erotskog video-snimka dvoje kragujevačkih srednješkolaca. Oženjen je, otac je jednog deteta.

Zašto im smeta Prijić?

Advokat porodice Đinđić, Rajko Danilović smatra da je imenovanje novog tužioca opasno po suđenje za ubistvo premijera Đinđića. Danilović je za B92 rekao i da ostanak Prijića kao zamenika specijalnog tužioca znači kompromis: "Vi imate jedan predmet koji je praktično pri kraju, praktično je ostalo da se obavi nekoliko tih radnji neophodnih da bi se predmet mogao okončati pred sudom. I sad vi imate čoveka koji dolazi, a ima veliko ovlašćenje, prvo koja su njegova saznjanja o svemu tome, šta on to treba da čita, pa da kao neki čitalac, kao neki drugi stepen ocenjuje- Znači čovek koji nije u tome, a ima ovlašćenje. Ne mora ništa da bude, ali je opasno, samo po sebi je opasno i zašto im toliko smeta Prijić".

Destabilizacija suđenja

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić ocenio je da Prijiću mandat nije produžen da bi bili destabilizovana suđenja pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu. "Prijiću nije produžen mandat i da bi se osujetila mogućnost da Dejan Milenković dobije status zaštićenog svedoka", rekao je Batić i dodao da je pitanje da li će Prijić pristati da bude zamenik jer u tužilaštvu vlada stroga hijerarhija, a tužilac vuče sve poteze, prenosi Beta.

Socijaldemokratska unija najoštrije protestuje protiv smenjivanja specijalnog tužioca Jovana Prijića. "Izražavamo najdublju zabrinutost za dalji tok procesa suđenja za ubistvo premijera Ðinđića. Postaje potpuno očigledno da DSS i njen predsednik Vojislav Koštunica kontinuirano opstruiraju sudski proces", kaže se u saopštenju SDU-a.

Saslušan Milenković

Sudsko veće na suđenju za ubistvo premijera Đinđića saslušalo je Dejana Milenkovića u vezi sa predlogom tužioca da on postane svedok-saradnik.

Ovo je za B92 potvrdio Bagzijev advokat Ljubiša Radojičić: "Započeo je sa davanjem iskaza za krivična dela u kojima se tereti kao pripadnik Zemunskog klana. Nije završeno davanje njegovog iskaza na današnjoj sednici, nastaviće se sutra.”

Rajko Danilović, advokat Ružice Đinđić, supruge ubijenog premijera, rekao je u Kažiprstu radija B92, da svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija, mora imati veliku težinu kako bi mu obezbedilo status svedoka saradnika: “On je ipak optužen za vrlo teško krivično delo. Prvo, pokušaj ubistva, to je kod hale Limes, zatim, da je bio uključen u ekipu koja je izvršila atentat na premijera i za još neka krivična dela koja se sude u onom odvojenom delu predmeta Zemunskom klanu, za takozvani organizovani kriminal. Tako da je on vrlo ozbiljno optužen.”

Ako Milenković dobije status svedoka saradnika, biće izbrisan sa optužnice koja ga tereti za 12 krivičnih dela, među kojima je i pokušaj ubistva premijera Srbije, Zorana Đinđića, na autoputu Beograd-Zagreb, kod hale "Limes", kao i nekoliko otmica i ubistava koja su počinili pripadnici zemunskog klana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: