"Ubijali smo Srbe u Osijeku"

Krunoslav Fehir je posvedočio da je krajem 1991. i početkom 1992. u Osijeku bilo organizovanih zločina nad Srbima.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.07.2005.

09:06

Default images

Fehir navodi da su ubistva izvršavali pripadnici tzv. Branimirove osiječke bojne jer im je rečeno da se radi o četnicima i teroristima, a ne civilima. U iskazu hrvatskoj televiziji Krunoslav Fehir teško optužuje Branimira Glavaša. "Naravno, radi se o Branimiru Glavašu, on je mene sa 16 godina doveo u situaciju da sam morao da likvidiram civile isključivo srpske nacionalnosti", kaže on.

Fehir je opisao i svoju ulogu u mučenju Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića. "Tukli smo ih do devet sati uveče, a između 21.00 i 21.30 jedan pripadnik Branimirove osiječke bojne i ja smo iz akumulatora, koji je bio u garaži, sipali tečnost u neku posudu i Čedomira Vučkovića naterali da je pije", kaže on.

"Ja sam ga ubio"

Fehir objašnjava i da je posle mučenja Vučković pokušavao da pobegne iz garaže gde je mučen, u centru Osijeka. "Tada su usledili hici prema njemu, mislim da ga je pogodilo četiri ili pet metaka. Ja sam ga ubio. Tada je pao između zgrade Prekršajnog suda i zgrade Sekretarijata za narodnu obranu, u kojem je Branimir bio smešten, udaljenost je bila pet do sedam metara. Drugi zarobljeni je takođe likvidiran. Odvezen je do reke Drave, tamo je likvidiran, metkom u potiljak", kaže Fehir. Na pitanje da li ga je likvidirao svojevoljno ili je postojalo naređenje, Fehir je rekao: "Glavaš je posle pucnjave došao do mene i pitao me gde je drugi. Ja sam rekao da je unutra, na šta je on rekao: 'Šta čekaš, mogao si i njega likvidirati dok još nema nikoga'".

Prema Fehirovim procenama, tako je ubijeno nekoliko desetina civila, a tvrdi da ga na davanje iskaza nisu nagovorili ni premijer ni predsednik Sabora, već njegova savest i navodi da ti zločini ne mogu i ne smeju biti zaboravljeni.

Ne opraštam i ne zaboravljam

Srbin iz Osijeka Radoslav Ratković (64) izjavio je da ne prihvata izvinjenje i ne oprašta hrvatskom policajcu Krunoslavu Fehiru, koji je priznao da je 1991. godine pucao na Ratkovića i bacio ga u Dravu.

"Četrnaest godina nisam znao ko je taj monstrum, ta osoba koja je bila u stanju da tako nešto čini, jer sam bio nedužni gradjanin Hrvatske. Nema izvinjenja niti zaborava, jer ono što sam ja preživio ne može se nikome oprostiti", rekao je Ratković Radio-televiziji Srbije pošto je pogledao snimak Fehirovog priznanja zločina.

Fehir je rekao Hrvatskoj radio-televiziji da je kao 16-godišnji pripadnik "Branimirove osiječke bojne" po naredjenju Branimira Glavaša na obali Drave 7. decembra 1991. godine u osječkom naselju Tvrdja ubio lekara Srbina Milutina Kutlića, a Ratkoviću je pucao u glavu.

Prema podacima hrvatskog Helsinškog odbora na području Osijeka tokom 1991. i 1992. godine nestale su najmanje 32 osobe, od kojih su dve trećine bile srpske nacionalnosti, a ostali Hrvati.

Glavaš: Želim da se sve raščisti

Branimir Glavaš je ponovo odbacio sve optužbe i rekao da je Fehiru mesto na optuženičkoj klupi pošto je priznao da je ubijao srpske civile.

"Mesto na optuženičkoj klupi je i onima koji su izdavali naredbe za takve zločine. Niti sam činio zločine, niti sam izdavao naredbe za činjenje zločina i meni je u interesu njihovo otkrivanje jer već 14 ili 15 godina nosim hipoteku zločina, nosim tuđe grehe na svojim leđima i to stoički trpim. Sada to više ne želim, želim da se to raščisti, da svi slučajevi budu istraženi i da se obrađeni. Svaki zločin ima ime i prezime", kaže on.

Faber: Ići ćemo do kraja

Novi šef osiječke policije Vladimir Faber potvrdio je da se istrazi o zločinima u tom gradu javljaju novi svedoci. Ako optužbe zaštićenog svedoka budu potvrđene Branimira Glavaša neće štititi poslanički imunitet, ali javnost postavlja pitanje da li novi šef osiječke policije ima odrešene ruke. "Odgovorno tvrdim da ćemo ići do kraja, odnosno da ćemo uraditi sve što je u objektivno moguće da rasvetlimo događaje iz 1991.", kaže on.

Osiječka policija je saopštila da postoji još 27 nerešenih ubistava iz 1991. i 1992, a Tužilaštvo je potvrdilo postojanje dokumenata o 10 ubistava iz tog perioda počinjenih na isti način. Žrtve su mučene, vezane trakom i odvedene na Dravu, streljane i bačene u reku.

Đapić: Politička pozadina

Predsednik Hrvatske stranke prava i gradonačelnik Osijeka Anto Đapić pozvao je javnost da ne stvara klimu osuđivanja ljudi dok ne počnu zvanični procesi. "Državno tužilaštvo učinilo je jedan od najtežih propusta jer je takozvani zaštićeni svedok javno govorio da je ubijao, a nije uhapšen", kaže Đapić, prenosi Beta.

"Nema takve zaštite u kojoj će neko za udarni državni medij govoriti da je ubijao i da potom ne bude uhapšen. Ako se tako nastavi, to pokazuje da se radi o političkoj pozadini otvaranja 'slučaja Osijek'. Opšteprihvaćena je činjenica da je bilo nestanka srpskih civila i da neko za to treba da odgovara, ali zakoni se ne primenjuju jednako za sve jer oni koji su počeli agresiju na Hrvatsku i Osijek kroz amnestiju su oslobođeni svake odgovornosti za pogibiju gotovo 2.000 osječkih civila i za to praktično niko ne odgovara", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: