Davinić: Sporazum zbog bezbednosti

Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić kaže da je sporazum s NATO potpisan zbog brige za bezbednost građana.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2005.

10:31

Default images

"Bezbednost građana na Kosovu i Metohiji prvenstveni je razlog i motiv potpisivanja sporazuma kojim Srbija i Crna Gora zajednica NATO-u obezbeđuje koridore. Politička korist tog sporazuma je u tome što se njime približavamo evroatlantskim integracijama, a to je sigurno naše više puta ponovljeno opredeljenje", rekao je Davinić za Večernje novosti.

"Sa stanovišta NATO, to je tehnički sporazum, koji nije zaključen samo sa SCG, već sa svim zemljama koje su u Partnerstvu za mir i NATO-u. U našem slučaju, sporazum bi važio za eventualne izazove bezbednosti u regionu, pre svega u vezi sa situacijom na Kosovu. To je načelan sporazum kojim se reguliše ko može da prođe kroz našu zemlju, ali i pitanje plaćanja i imuniteta pripadnika NATO-a koji prolaze kroz našu zemlju. Za svaki tranzit će biti tražena posebna procedura odobravanja ulaska i izlaska tih trupa, s preciznim vremenom i statusom pripadnika snaga koje bi prošle kroz našu zemlju uz pratnju MUP-a", rekao je Davinić.

Ministarstvo pravde: Nismo dali saglasnost

Ministarstvo pravde je navelo da to ministarstvo, niti Vlada Srbije, nikada nisu dobili konačnu verziju Sporazuma, koja je potpisana s NATO, ali da je Ministratsvo dalo načelnu saglasnost za potpisivanje sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: