Vlada znala za dogovor sa NATO-om

Republička vlada demantuje da je bila upoznata sa tekstom sporazuma sa NATO-om. Dokumenti demantuju Vladu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2005.

17:23

Default images

Iako Vlada Srbije demantuje da je bila upoznata sa tekstom Sporazuma, dokumenti o radu na njegovoj izradi, koje poseduje B92, pokazuju da su republička ministarstva finansija, policije i pravde dobila tekst sporazuma i osim manjih primedaba bila su saglasna sa njegovim potpisivanjem.

Savet ministara državne zajednice 15. jula ovlastio je šefa diplomatije Vuka Draškovića da sa generalnim sekretarom NATO-a Jap de Hop Sheferom potpiše Sporazum. Iako je, prema belešci Ministarstva inostranih poslova, od febrara održano više sastanaka u vezi sa Sporazumom na kojima su prisustvovali i predstavnici republičkih ministarstava finansija i pravde kao i Uprave carina, iz Vlade Srbije uporno su demantovali da su bili upoznati sa sporazumom.

"Nijedno od ministarstava, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu dali pozitivno mišljenje o sporazumu sa NATO-om niti su videli konačnu verziju tog sporazuma", kazao je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, Srđan Đurić 22. jula 2005.

Ministar pravde Zoran Stojković kaže da je izjašnjavajući se o sporazumu zatažena njegova potpuna revizija. Međutim, u dopisu Ministarstvu inostranih poslova od 10. februara Ministarstvo pravde zatražilo je samo da se uz odrednicu mirovna operacija unese dopuna "odobrena od strane Saveta bezbednosti" i da se zabrani tranzit nuklearnog naoružanja i materijala. Osim toga Ministarstvo pravde navodi da nema primedbe na sporazum. Preciziranja pojedinih odredaba zatažilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova ne navodeći da je protiv sporazuma. I Ministarstvo finansija, osim zahteva da se precizira način utvrđivanja cene za objekte i usluge koje bi se pružale NATOu, u dopisu 14. februara navodi da nema primedaba na sporazum.

U vladajućo stranci, međutim, i dalje tvrde da je sporazum potpisan bez najave: "Jeste evidentno da procedura nije sasvim do kraja ispoštovana i da je bilo neophodno da se jedan takav važan sporazum nađe pred obe republičke vlade, a o samoj suštini sporazuma stranka će dati svoj sud kada dođe za to vreme, a mislim da će se to u svakom slučaju naći pred parlamentnom državne zajednice. Zaista nisam mogao da vidim nikakvu najavu da će takav sporazum biti potpisan", kaže Andrija Mladenović, portparol DSS-a.

Nasuprot Srbiji, u Crnoj Gori nije bilo zvaničnih reakcija na sporazum sa NATO-om. Inače, sporazum predviđa da vlade Srbije ili Crne gore mogu zatražiti njegovu suspenziju, ali to, zvanično, do sada nije urađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: