SVILANOVIC: VLADA SRJ NIJE TRAZILA PROMENU SPORAZUMA

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2000.

20:48

Default images
S obzirom na to da se sve cesce cuju zahtevi za izmenama Kumanovskog sporazuma, jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanovic je, u utorak uvece, u izjavi za Radio B92 izjavio da "je u radu Savezne vlade i u izvestaju koji je podneo savezni ministar odbrane, kao i u izvestaju ministra unutrasnjih poslova, pomenuta mogucnost da SRJ zatrazi izmene Kumanovskog sporazuma". "To, medjutim, nije uslo u zakljucke Vlade, to u ovom trenutku nije zajednicki stav i jedno su pojedinacne izjave u javnosti, a drugo zvanican i formalan zahtev za tom promenom", rekao je Svilanovic. Iako je pokrenuta diplomatska ofanziva, Svilanovic kaze da nije zadovoljan onim sto su medjunardona zajednica, odnosno NATO, do sada uradili po pitanju obezbedjivanja administrativne granice sa kosovske strane. "Posle nasih uzastopnih zahteva, imam utisak da je nas zahtev ozbiljno shvacen i da je u onome sto se poslednjih dana dogadja primetna veca aktivnost Kfora. Ja se nadam da ce od svega ovoga biti koristi za gradjane, utoliko sto ce biti presecen lanac doturanja oruzja teroristima i sto ce biti onemoguceno njihovo upadanje i zastrasivanje civila, kao i teroristicke akcije. Bicu zadovoljan onda kada budem siguran da sve aktivnosti koje se preduzimaju dovedu do mira, i na Kosovu i u zoni bezbednosti od 5 kilometara", zakljucio je Svilanovic.

Saradnik Instituta drustvenih nauka Zoran Lutovac ocenio je za B92 da u ovom trenutku nije realna mogucnost izmene Kumanovskog sporazuma. "Mislim da je mnogo izglednija revizija u smislu povecanja medjunarodnih snaga, a ne usmislu povecanja ovlascenja jugoslovenskih snaga bezbednosti, upravo zato medjunarodne snage i jesu tu, zato sto su smatrale da jugoslovenske snage ne bi trebalo da same resavaju taj problem. Mislim da ce to biti pravac u kome moze doci do revizije, znaci pojacane snage Kfora koje bi imale ingerencije i u tampon-zoni", rekao je Lutovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: