Nove haške nedoumice

Novčana pomoć za haške optuženike i dalje izaziva polemike u javnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2005.

17:14

Default images

Nedavno se pojavila informacija da je Vlada Srbije obezbedila 40 miliona dinara za one optuženike koji su se dobrovoljno predali, iako je Zakon o pomoći haškim optuženicima suspendovan pred Ustavnim sudom. Ministar finansija Mlađan Dinkić priznao je da je novac izdvojen i objasnio kako je to učinjeno.

Dobrovoljnim putnicima za Hag, Vlada Srbije stavila je na raspolaganje 40 miliona dinara, iako je Ustavni sud suspendovao zakon po kome su oni i njihove porodice dobili pravo na prinadležnosti iz budžeta. "To nije po tom zakonu izdvojeno, već po odluci Vlade koja nema veze sa Zakonom o pomoći Haškim optuženicima. Dakle, Zakon o pomoći haškim optuženicima nije na snazi. Ovo je bila odluka Vlade, koja predviđa, između ostalog, da se porodicama samo onih koji se dobrovoljno predaju, pruži određena pomoć. Ali, opet kažem, ni dinara do danas nije isplaćeno, jer zahtevi nisu stigli", kaže Dinkić.

Dakle, prema Dinkićevim rečima, ni jedan od optuženih još uvek nije tražio novac iz tog fonda, a ministar finansija objašnjava i da je odluka da se izdvoje sredstva, donšena u vreme kada je saradnja s Hagom išla teško i da je cilj bio da se podstaknu dobrovoljne predaje, u čemu se, kako kaže, uspelo.

Međutim, savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića za saradnju sa Tribunalom, Jovan Simić, tvrdi da još od 2001, kada je usvojen Zakon o saradnji s Haškim tribunalom, optuženici imaju pravo na nadoknadu troškova advokata i da država plaća putovanja njihovih bližnjih u Ševeingen.

"Sada se postavlja pitanje, ako je iz budžeta izdvojena određena dodatna suma novca, na koji način i pod kojim uslovima će ona moći da se koristi. Dakle, to je to što dovodi sve u sumnju, jer mi uopšte ne znamo ko i na koji način može to da koristi. Zakonom je predviđeno jedno, a sad se uvodi taj dodatni deo o kome nema ni traga ni glasa, niti ima pravila, odnosno možda i ima, ali javnost ne zna. Nije jasno i koja je to vrsta pomoći uopšte", rekao je Simić.

Ministar Dinkić smatra da su sve kritike koje sada stižu na model saradnje s Hagom, koji je Vlada izabrala, naknadna pamet. On podseća da je rezultat pozitivna studija o izvodljivosti, koje, tvrdi on, ne bi bilo da Evropska unija nije ocenila da Srbija ispunjava svoje obaveze.

Inače, Ustavni sud uskoro treba da donese definitivnu odluku o tome da li je izdvajanje novca za haške optuženike neustavno, odnosno treba da utvrdi da li su tom odlukom građani Srbije, koji su optuženi pred domaćim sudovima za neka druga krivična dela, stavljeni u neravnopravan položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: