Delimična odgovornost

Predsednik crnogorskog Helsniškog komiteta za ljudska kaže da Crna Gora snosi deo odgovornosti za napad na Dubrovnik.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2005.

15:54

Default images

Slobodan Franović istovremeno smatra da se mora utvrditi krivično- pravna odgovornost za te napade i pozdravlja nameru crnogorske vlasti da Hrvatskoj plati naknadu ratne štete, što je, podsetimo, nedavno dogovoreno između crnogorskih i hrvatskih zvaničnika. On je agenciji Beta rekao da Crna Gora ipak snosi deo odgovornosti zbog ratnih operacija u Dubrovniku, iako su se one odvijale pod komandom bivše JNA.

Podsetimo, Crna Gora će, kako je dogovoreno, platiti 400.000 evra Hrvatskoj na ime ratne odštete načinjene u Konavlima. Međutim, deo crnogorskog vladajućeg rukovodstva to ne smatra ratnom odštetom, jer, prema njihovim rečima, Crna Gora nije odgovorna za rat.

Tužba BiH protiv SCG: Bolje diplomatijom

S druge strane, pravni zastupnik Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Radoslav Stojanović smatra da bi tužbu Bosne i Hercegovine protiv SCG za genocid bilo bolje rešiti diplomatskim putem nego na sudu.

On je za novosadski Dnevnik naveo da bi presuda, kakva god bila, dovela do zaoštravanja odnosa izmedu dve zemlje. Stojanović je dodao da se Beograd drži stava da u BiH nije bilo genocida, a da svi koji tvrde da ga je bilo u stvari daju političke izjave. "Samo je Međunarodni sud pravde taj koji može to da potvrdi i niko više", poručio je Stojanović. On je za presude Haškog tribunala za genocid rekao da ne obavezuju sud pred kojim vodimo spor da ih potvrde, "nego će on izvoditi svoje posebne dokaze".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: