Za RTS milioni evra kroz pretplatu

Skupština će razmatrati izmene zakona kojima će RTS dobiti pravo da ubira pretplatu i pre transformacije u javni servis.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2005.

12:16

Default images

Vlada je predložila Skupštini Srbije da usvoji izmene Zakona o radiodifuziji koje, između ostalog, podrazumevaju produžavanje mandata članovima Radiodifuznog saveta, kao i mogućnost da više puta uzastopno budu birani.

Predsednik Radiodifuznog saveta, Nenad Cekić, kaže da će se TV pretplata naplaćivati od 1. septembra, najverovatnije kroz račun za struju. Cekić smatra da je pretplata preduslov za formiranje javnog servisa. On kaže da će se mesečno plaćati 300 dinara ukoliko građanin ima televizor, što će ustvari biti TV pretplata, dok će se, ukoliko poseduje radio u kolima, prilikom registracije plaćati 600 dinara.

Uvođenjem pretplate RTS-u će biti limitiran reklamni prostor tj. biće znatno manji nego na komercijalnim televizijama. Ipak, hteli to ili ne, gledali RTS ili ne, pretplatu ćete morati da plaćate. "TV pretplata je obaveza, kao što je obaveza zdravstvo iako niste bolesni, ili školstvo iako možda nemate decu, jer je RTS nacionalno dobro koje je na usluzi građanima i zato mora da se održava", kaže Cekić.
Međutim, na ovakve stavove stigao je i odgovor građana. Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je na bojkot TV pretplate. Profesor Fakulteta političkih nauka i analitičar medija, Snježana Milivojević, smatra da je uvođenje pretplate pre nego što je državna televizija postala javni servis pogrešan korak. "Da li bi javnost ovde branila autonomiju i nezavisnost RTS-a željom da ga plaća? Građani neće plaćati pretplatu da bi kao najgledaniju emisiju dobili Svadbu od 48 sati“, kaže ona.

Građani imaju gotovo identično mišljenje kada je reč o načinu na koji će se ta pretplata plaćati – preko struje i to vide kao prinudu. Anketirani građani kažu da ne gledaju RTS i da neće da placaju pretplatu ili da gledaju, ali da neće nasilnu pretplatu.

Prostom računicom mesečno bi RTS od pretplate mogao da zaradi  najmanje 600 miliona dinara. U evrima to je mesečno 7 miliona i 200 hiljada, a godišnje skoro 90 miliona evra, bez prihoda od reklama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: