Simić: Vlada mora da padne

Jovan Simić izjavio je da bi Vlada Srbije "morala da padne zbog nedozvoljenog manipulisanja novcem poreskih obveznika".

Izvor: B92

Subota, 23.07.2005.

12:55

Default images

"Očigledno je da neko raspolaže novcem poreskih obveznika na nedozvoljen način. U jednoj normalnoj državi resorni ministri bi trebalo da daju ostavke i da zbog toga vlada padne", rekao je savetnik Borisa Tadića za saradnju sa Haškim tribunalom "Građanskom listu", komentarišući vest da je vlada izdvojila 40 miliona dinara za pomoć porodicama haških optuženika.

Simić je istakao da je takva odluka nezakonita, bez obzira na to da li je ta suma bila namenjena za dobrovoljni odlazak generala Vladimira Lazarevića ili svim optuženicima zajedno, jer je doneta bez saglasnosti republičkog parlamenta. "Video sam potpis na toj odluci i nisam čuo da je to neko demantovao. Dakle, pretpostavljam da je Vlada tražila da se odobre određena sredstva. Da li za Lazarevića ili za sve optuženike, to nije toliko bitno. Bitno je da u zakonima o saradnji s Haškim tribunalom i o pomoći optuženicima takva stavka ne postoji", rekao je Simić.
Tadićev savetnik je takođe rekao da nema saznanja o pregovorima između Vlade Srbije i haškog begunca Ratka Mladića, ali ja naveo da "smatra da je strašno što sada svet može da kaže 'Vidite, oni sad pregovaraju ne da bi se on predao, nego da bi dobio pare'. "Znam sigurno da određeni ljudi koji su se predali, ne mogu da navodim imena, nisu pregovarali o parama niti su spomenuli pare", dodao je on.

Simić smatra i da je spoljnopolitička implikacija poslednjih dešavanja u vezi s Haškim  tribunalom "jako loša", jer će, kako je istakao, u tom sudu "jedva dočekati da kažu da smo plaćali optuženike umesto da ih hapsimo". "To je još jedno opterećenje i dodatni pritisak na celu ovu situaciju koja uopšte nije ni laka ni dobra", ocenio je Simić, dodajući da "dok ne izručimo Mladića, nećemo moći da pričamo o pridruženju Evropi ili NATO-u".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: