Još jedno hapšenje u Britaniji

Juče je uhapšen jedan osumnjičeni, a danas drugi od četvoro za kojima se traga.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2005.

10:34

Default images

Portparol policije rekla je Rojtersu da je tokom noći uhapšen osumnjičeni u regionu Stokvela, u Londonu, ali nije dala bilo kakve druge podatke. U međuvremenu, policija je saopštila da mladić, na koga su pripadnici policije juče pucali i ubili ga, jer su sumnjali da se radi o teroristi, nije povezan s poslednjim terorističkim napadima u Londonu, koji su se dogodili 21. jula, javlja BBC.

Podsetimo, londonska policija ubila je juče jednog muškarca u podzemnoj stanici Stokvel. Očevici su tada izjavili da je mladić trčao, a da su pripadnici policije, kada su ga oborili na zemlju, u njega ispalili pet metaka. Šef londonske policije Jan Bler objasnio je na konferenciji za novinare da je muškarac ubijen "u direktnoj vezi sa tekućom i sveoubuhvatnom antiterorističkom operacijom". Međutim, danas je Skotland Jard, nakon što je saopštio da ubijeni muškarac nije povezan s terorističkim napadima u Londonu, taj incident okarakterisao kao "tragediju".

Policija je takođe saopštila i da je pronađen sumnjiv "paket" u severozapadnom delu Londona, koji bi mogao biti povezan sa napadima od 21. jula. Paket je pronađen u žbunju u subotu ujutro, a stručnjaci koji su ga pregledali, sumnaju da bi mogao biti povezan napravama koje su pronađene na četiri lokacije na kojima su se dogodile eksplozije 21. jula.

Podsetimo, dve nedelje posle tragičnih eksplozija u londonskom metrou, pre dva dana je eksplodiralo nekoliko detonatora u metrou i u jednom autobusu, ali je sve prošlo bez ljudskih žrtava.

Britanska štampa

Britanski "Gardijan" piše kako su se manifestacije verske netrpeljivosti upetostručile od prve serije bombaških napadu u Londonu pre dve sedmice.

Napadi su uglavnom usmereni protiv britanskih muslimana, a samo u Londonu ih je registrovano preko dvesta, što predstavlja značajan broj s obzirom da ih je u istom periodu prošle godine zabeleženo samo trideset, napominje Gardijan, prenosi BBC na srpskom.

List ističe da je za policiju veoma važno da se pripadnici muslimanske zajednice u Britaniji osećaju zaštićenim, jer će tako lakše od njih dobiti informacije o eventualnim ekstremističkim aktivnostima.

"Tajms" piše kako su predstavnici zemalja poput Saudijske arabije i Pakistana kritikovali Britaniju što je dozvolila da se London pretvori u "Londonistan".

U listu čitamo da je saudijski ambasador u Londonu, princ Turki al-Fejzal, rekao da islamski ekstremisti u Britaniji mogu nesmetano da šire poruke mržnje, bez straha da će biti uhapšeni. I pakistanski predsednik, Pervez Mušaraf, upozorio je britansku vladu da mora da dovede svoju kuću u red.

List citira deo izveštaja Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u kome se kaže da britanska vlada nije ozbiljno shvatila pretnju stranih ekstremista u Britanija. Vlade zemalja iz kojih ti ekstremisti potiču počele su devedesetih godina da zovu London - Londonistan.

"Dejli telegraf" objavljuje rezultate ankete među britanskim muslimanima i konstatuje da su njeni rezultati istovremeno ohrabrujući i alarmantni.

List piše kako je anketa pokazala da postoji duboka podeljenost unutar britanske muslimanske zajednice oko moralne opravdanosti londonskih napada, stepena njihove odanosti Britaniji i oko načina na koji muslimani treba da odgovore na nedavne događaje.

Velika većina anketiranih britanskih muslimana, njih 77 odsto, misli da nema opravdanja za napade 7. jula. Ipak, postoji manjina od 6 odsto koja smatra da su bombaški napadi bili potpuno opravdani.

Anketa među britanskim muslimanima, piše "Dejli telegraf", pokazuje punu meru otuđenosti muslimana od britanskog društva. List to ilustruje činjenicom da skoro svaki peti ne oseća neku posebnu lojalnost Britaniji.

Molitva za mir u Indoneziji

Milioni sveća večeras će biti zapaljeni u budističkom hramu Barobuduru u Indoneziji, na ceremoniji koja će ujediniti ljude svih veroispovesti u molitvi za okončanje terorizma.

Jedan od organizatora manifestacije, Padmadevi, rekao je da će molitve biti posvećene miru u Indoneziji i u svetu i dodao da je tolerancija među sledbenicima različitih religija ključ okončanja terorizma u celom svetu. "Terorizam se mora shvatiti kao neprijatelj svih religija", rekao je Sijafi Marif, bivši lider najveće islamske organizacije u Indoneziji Muhamadija. Kako je rekao, "snaga svetlosti, razuma i nade na kraju će pobediti sile maraka, očaja i nasilja".

Posle napada u Velikoj Britaniji i u Egiptu, okupljeni će se moliti da ne bude terorizma, kao i za više od 170.000 nastradalih širom Azije u cunamiju u decembru prošle godine i za prestanak svih patnji u svetu, od gladi do rata.

Očekuje se da će na hiljade ljudi prisusustvovati dvočasovnoj ceremoniji u Barobuduru, izgrađenom pre više od 1.100 godina - oko tri veka pre dolaska islama. Budistički hram Borobudur nalazi se na Javi, 400 kilometara istočno od glavnog garda Džakarte. Indonezija, u kojoj zivi većinski muslimansko stanovništvo, bila je više puta meta smrtonosnih bombaških napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: