Privatnici tuže NIS

Vlasnici privatnih pumpi podneli su danas republičkoj Vladi prijavu protiv Naftne industrije Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 22.07.2005.

15:38

Default images

Predsednik Udruženja privatnih benzinskih pumpi Srbije, Milan Rakić, kazao da je prijava podneta da bi se ukinuo monopolski položaj nacionalne naftne kompanije koja diktira uslove pod kojim ostali učesnici na tržištu naftih derivata u Srbiji moraju poslovati. Prema njegovim rečima, Udruženje će podneti i tužbu za nadoknadu štete koja je pričinjena privatnicima, jer ih NIS ne snabdeva gorivom u skladu sa ugovornim obavezama.

Rakić je rekao da NIS dnevno privatnicima isporučuje samo oko 200 do 300 tona naftnih derivata, a da ostalu količinu derivata, od oko 4.000 tona, isporučuje Jugopetrolovim i NAP-ovim pumpama. On je dodao da rukovodstvo NIS-a pravi "spiskove podobnih i nepodobnih trgovaca kojima će isporučivati derivate i prisilajva ih da prodaju samo one vrste i količine derivata koje NIS proceni da želi da isporuči bez obzira na avansne uplate i bankarske garancije".

NIS negira optužbe

Naftna industrija Srbije negirala je sve optužbe Udruženja privatnih benzinskih pumpi Srbije.
Naime, u NIS-u kažu da je republički tržištni inspektor proverio Anekse ugovora koje pumpe NIS-Jugopetrol i NIS-NAP imaju sklopljene sa privatnim pumpama i zaključio da optužbe privatnika nisu tačne i da se NIS u svemu pridržava zaključenog ugovora.

Kako tvrde u NIS-u, ta kompanija je sklapala Anekse ugovora o snabdevanju sa vlasnicima privatnih pumpi zbog preciznijeg planiranja kupovine, prerade i prometa naftnih derivata, odnosno zbog snižavanja troškova poslovanja i povećanja stabilnosti u snabdevanju trzista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: