Sporazum je u skladu sa zakonom

Ministar odbrane SCG kaže da je sporazum sa NATO-om potpisan u skladu sa zakonom.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2005.

14:06

Default images

Sporazum sa NATO-om kojim je dozvoljen prolazak snagama alijanse kroz zemlju pitanje je koje bi moglo da dovede do ozbiljnog neslaganja između Vlada Srbije i državne zajednice oko toga ko je prvo trebalo da se izjasni o njemu.

Sukob bi dodatno mogao biti uvećan kada se utvrdi ko govori istinu. Ministar odbrane Prvoslav Davinić i šef diplomatije Vuk Drašković koji tvrde da su neka ministarstva Vlada Srbije i Crne Gore odobrila sporazum ili u republičkoj vladi gde demantuju da su uopšte znali kako izgleda konačan ugovor sa NATO-om.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić izjavio je da sporazum nije potpisan preko noći i da se na njemu radilo preko četiri godine. Davinić podseća da se tim sporazumom bavilo više domaćih vlada kao i da je s obzirom na bezbednosne izazove oko rešavanja statusa Kosova procenjeno da je u našem interesu da se taj sporazum sa NATO finalizira.

"Nacrt tog sporazuma upućen je nadležnim ministarstvima dve države članice državne zajednice, znači Srbiji i Crnoj Gori. Ministarstvu pravde, Ministarstvu finasija i carini, s obzirom da se radilo o nekim privilegijama imunitetima sa kojima ta ministarstva treba da se slože. I pozitivni  odgovori od tih ministarstava su dobijeni. Na osnovu toga dat je predlog od strane Ministarstva inostranih poslova da se odobri platforma za pregovore sa NATO-om", kaže Davinić.

I Ministarstvo spoljnih poslova SCG demantovalo je tvrdnje da Vlada Srbije i njeni organi nisu konsultovani oko sporazuma sa NATO-om. U kabinetu šefa diplomatije podsećaju da su dan posle potpisivanja, na sastanku posvećenom stanju na Kosovu, sporazum podržali predsednik SCG Svetozar Marović, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Srbije Vojislav Koštunica i predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović.

U vladi posle uzdržanih reakcija u obliku izjava da su za ovako važan sporazum saznali tek posle potpisivanja kategorično demantuju da su na bilo koji način odlučivali o njemu: "Nijedno od ministarstava, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu dali pozitivno mišljenje o sporazumu sa NATO-om niti su videli konačnu verziju tog sporazuma", kaže Srđan Djurić Šef kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

U međuvremenu Socijalističa partija Srbije najavila je da će inicirati smenu ministra inostranih poslova Vuka Draškovića zbog potpisivanja ugovora sa NATO-om. Socijalisti od čije podrške zavisi Vlada Vojislava Koštunuice poručuju i da opstanak vlade ili bilo koji drugi politički sporazum nije vredan novih promašaja i poniženja zemlje.

Vlada Srbije demantovala SMIP

Vlada Srbije demantovala je tvrdnje Ministarstva spoljnih poslova državne zajednice da su premijer Vojislav Koštunica i drugi predstavnici vlade i njeni organi bili konsultovani o sporazumu državne zajednice sa NATO.

Vlada Srbije saopštila je da nije dala saglasnost, nije je uopšte razmatrala sporazum državne zajednice sa NATO, jer je o njemu upoznata tek pošto je potpisan. "Radna grupa u kojoj su bili imenovani predstavnici Vlade Srbije nikada se nije sastala, pa samim tim nije ni mogla da usaglasi sporazum", navedeno je u vladinom saopštenju.

"Netačan je i navod da je predsednik Vlade Srbije pre potpisivanja bio upoznat sa sporazumom. Takodje, netačan je navod da je dan posle potpisivanja predsednik Vlade Srbije dao saglasnost na sporazum", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova SCG ranije danas je demantovalo tvrdnje da Vlada Srbije i njeni organi nisu konsultovani pre davanja ovlašćenja Saveta ministara šefu diplomatije Vuku Draškoviću da potpiše Sporazum o kopnenim linijama komunikacija sa generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom.

"Dan posle potpisivanja, na sastanku posvećenom stanju na Kosovu, Sporazum su podržali predsednik SCG Svetozar Marović, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Srbije Vojislav Koštunica i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović", saopštio je SMIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: