London: Nastavak istrage

Londonska policija intenzivno traga za više osoba koje su osumnjičene za jučerašnje eksplozije u glavnom gradu Britanije.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2005.

08:00

Default images

Muškarac kojeg je ubila policija u podzemnoj stanici u Londonu, nije jedan od četvorice bombaša koji su juče pokušali da napadnu sistem gradskog prevoza, javila je televizija Skaj pozivajući se na gradske snage bezbednosti. Portparol londonske policije rekao je samo da "čovek koji je danas ubijen tek treba da bude indetifikovan, tako da je nemoguće povezati sa bilo kim u ovoj fazi".

Šef londonske policije Jan Bler rekao je danas na konferenciji za novinare da je ubijeni muškarac bio "u direktnoj vezi sa sa tekućom i sveoubuhvatnom antiterorističkom operacijom". "Taj muškarac odbio je da postupi u skladu sa policijskim instrukcijama", dodao je on.

Policija je danas objavila i fotografije četvorice muškaraca osumnjičenih za jučerašnje napade na London, prenose agencije. 

Na jednoj fotografiji, koju je snimila jedna od kamera u metrou, vidi se muškarac u majici sa natpisom "Njujork" kako trči kroz stanicu podzemne železnice. Druga fotografija prikazuje muškarca koji stoji na gornjem delu dabl-dekera, a preostala dvojica osumnječenih slikani su na različitim stanicama metroa.

Takođe, uhapšena je jedna osoba u južnom delu grada za koju se sumnja da je povezana sa pokušajima napada na tri voza i jedan autobus. Policija je uhapsila tu osobu, čiji indetitet još nije objavljen, u Stokvelu  u južnom Londonu.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da, na osnovu prikupljenih dokaza, može da se zaključi da je podmetnuti eksploziv bio kućne izrade.

Organizacija u vezi sa Al Kaidom preuzela odgovornost

Odgovornost za jučerašnji napad preuzela je ista organizacija koja je preuzela odgovornost i za terorističke napade 7. jula. Ta organizacija tvrdi da je povezana s terorističkom mrežom Al-Kaida i u saopštenju, objavljenom na jednom islamskom internet sajtu, upozorava da neće prestati sa napadima sve dok se strane trupe ne povuku iz Iraka.

"Naš napad u srce britanske prestonice nije ništa do poruka svim evropskim vladama da se nećemo zaustaviti sve dok se sve neverničke trupe ne povuku iz Iraka", navodi se u saopštenju Brigada Abu Hafsa Al-Masrija.

Prema zvaničnim saopštenjima policije, u jučerašnjim terorističkim napadima povređena je jedna osoba. Eksplozije su se dogodile gotovo istovremeno na stanicama podzemne železnice Voren Strit, Oval i Šepard Buš, i u gradskom autobusu na Hakni Roadu, tačno dve nedelje posle ekplozija, u kojima je poginulo 56 osoba.

Šef londonske policije Ijan Bler izjavio je da je u transportnom sistemu Londona ostalo još neeksplodiranih naprava i da bi to moglo da pomogne policiji u potrazi za počiniocima. On je rekao i da su izvršioci napada očito nameravali da izazovu pogibiju građana ali da je, u ovom trenutku, prerano govoriti da li su jučerašnji napadi i pored upadljive sličnosti, na bilo koji način povezani sa onim što se dogodilo 7. jula.

Britanski premijer Toni Bler ponovo je odbacio optužbe da je zbog podržavanja rata u Iraku, povećana opasnost napada na Veliku Britaniju i pozvao građane Londona da nastave normalno da žive. Međutim, kako za B92 iz Londona javlja Dušan Mašić, stanovnici britanske prestonice sada su mnogo uznemireniji nego što su bili pre dve nedelje. Na stotine građana Londona pokušavalo je juče da s posla stigne do svojih domova, ali pet metro linija je bilo zatvoreno, tako da su, kao i pre dve nedelje, mnogi prespavali u gradu ili kod svojih prijatelja.

EU: Primeniti antiterorističke mere

Članice EU moraju da primene antiterorističke mere kako bi se izborile sa stalnom pretnjom po bezbednost građana. "Ovaj drugi napad u Londonu na žalost potvrđuje da terorizam predstavlja stalnu pretnju od koje niko nije siguran", saopštila je Evropska komisija, koja je izrazila solidarnost s Britancima posle poslednjih napada.

EU je posle bombaških napada na London pre dve nedelje početkom jula pozvala na ubrzavanje početka primene antiterorističkih mera kao što je nadzor telefonskih i internet veza.

Povećan stepen pripravnosti u SAD

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je, posle novih napada u Londonu, da teroristi pokušavaju da "uzdrmaju volju slobodnog sveta ubijanjem nedužnih".

Inače, trenutni nivo pripravnosti saobraćajnog sistema u SAD je na nivou visoke uzbune, dok je ostatak zemlje na nivou povećanog rizika. Istovremeno, vlasti u Njujorku počele su nasumice da sprovode kontrolu na stanicama podzemne železnice, dok će se slične mere preduzeti i na želzeničkim staničama u predgrađu Njujorka.

Islamski sveštenik najavio nastavak napada

Militantni islamisti nastaviće da napadaju Britaniju dok vlada ne povuče svoje trupe iz Iraka i Avganistana, izjavio je islamski sveštenik Sseik Omar Bakri Muhamed.

"To što se juče dogodilo potvrdilo je da dokle god je uzrok tu, biće i posledica...viđaćemo iste posledice kao 7. jula", rekao je Bakri.

On je dodao da nema nikakve informacije o budućim napadima, niti da ima kontakte sa ljudima koji planiraju takve napade.

Bakri, sveštenik poreklom iz Sirije, koji je satanizovan u Britaniji jer je hvalio otmičare aviona koji su udarili u Svetski trgovinski centar 11. septembra, rekao je da ne veruje da su napade na Londonu izveli britanski muslimani.

On je osudio ubistvo nedužnih civila, ali je napade na britanske i američke trupe u muslimanskim zemljama nazvao pravednim.

U intervjuu Rojtersu, Bakri je Osamu bin Ladena, vođu radikalne islamske mreže Al Kaida, opisao kao "iskrenog čoveka koji se bori protiv zlih sila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: