Gledali - ne gledali, plaćaćemo RTS

Zakon o radiodifuziji, koji je usvojen pre tri godine ali se ne primenjuje, po svemu sudeći će ponovo pretrpeti promene.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2005.

17:52

Default images

Vlada je predložila skupštini da usvoji izmene koje, između ostalog, podrazumevaju produžavanje mandata članovima Radiodifuznog saveta, kao i mogućnost da više puta uzastopno budu birani.

RTS-u se tim predlogom daje pravo da počne da ubira pretplatu i pre transformacije u javni servis. U međevremenu predsednik Radiodifuznog saveta, Nenad Cekić, uvođenje pretplate najavljuje već za 1. septembar.

Izbor Radiodifuznog saveta, ključnog tela za sprovođenje zakona o Radiodifuziji, od početka prate neregularnosti. Od prekoračenja roka za njihov izbor, preko kršenja procedure, pa do raspuštanja Saveta i ponovnog izbora.

Nove izmene u sistemu funkcionisanja ovog tela koje sada predlaže Vlada, profesorka Fakulteta političkih nauka i bivši član Radiodifuznog saveta, Snježana Milivojević, ocenila je kao veoma loše: „To je ustvari jedno konstantno nepristajanje vlasti da se ta oblast depolitizuje, da se zaista ustanovi jedno autonomno regulatorno telo. Taj Radiodifuzni savet nije politička institucija i taj grčeviti pokušaj vlasti da promeni sistem nominacije, da obezbedi većinu, da obezbeđenoj većini članova, koje ona nominuje produži mandata ili fiksira mandat. U stvari imam utisak da kada je donošen Zakon o radiodifuziji vlast uopšte nije shvatila koliko je to radikalan prekid sa dotadašnjim načinom funkcionisanja.“

Savet za radiodifuziju zamišljen je kao nezavisno regulatorno telo, koje uživa autoritet u javnosti, što mu daje za pravo da bira Upravni odbor RTS-a, koji potom bira direktora te kuće. Sve su to preduslovi za transformaciju RTS-a u javni servis, koji tek kada to zaista i postane ima pravo da ubira pretplatu od građana.

Međutim, predsednik Radiodifuznog saveta ovih dana najavljuje uvođenje pretplate od 1. septembra, ministar informisanja Dragan Kojadinović tvrdi da je uvođenje pretplate preduslov za formiranje javnog servisa, a ne obrnuto, a Vlada predlaže skupštini da se RTS-u odobri pravo na pretplatu pre nego što se ta kuća transformiše.

Međutim, na ovakve stavove stigao je i odgovor građana. Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je na bojkot tv pretplate, a potpredsednik tog udruženja, Jovan Jovanović, za B92 objasnio je i zašto: „Čiji je to javni servis, građana sigurno nije, jer građani nemaju nikakav uticaj na taj javni servis, ako je to uopšte javni servis. Poznato je da Vlada postavlja direktora RTS-a, prema tome od koga je nezavisan taj javni servis? On je samo nezavisan od onoga od koga traži novac, od potrošača, od onoga znači od koga traži pretplatu. Prema tome, ako je to javni servis Vlade pomoću koga ona formira mišljenje građana. onda neka vlada obezbedi novac za njegovo izdržavanje.“

Iako se još ne zna na koji način će se pretplata plaćati, najverovatnije je da će biti vezana za račun za struju ili telefon, a Snježana  Milivojević je gostujući u emisiji Kažiprst objasnila da građani prosto neće imati mogućnost da biraju da žele da je plaćaju ili ne. Ona kaže da se pretplata plaća u mnogim evropskim zemljama i da je to dobar način finansiranja javnog servisa, ali da nasilno uvođenje pretplate diskredituje ideju da je javni servis utemeljen na želji javnosti da ga gleda, pa samim tim i finansira: „Ako su zaista ti pokazatelji o gledanosti tako dobri kao što često iz RTS-a kažu, pa zašto onda javnost to ne bi i plaćala. Recimo u Nemačkoj ARD, u Britaniji BBC, te velike televizije pominjem samo kao primer, ali tamo postoji jedan društveni konsenzus o tome da javnost hoće da brani takvu televiziju. Da li bi javnost ovde branila RTS željom da ga plaća. Da plaća njegovu autonomiju i nezavisnost. Građani neće plaćati pretplatu da bi kao najgledaniju emisiju dobili Svadbu od 48 sati.“

Činjenica da neko već plaća kablovsku televiziju svakog meseca neće ga osloboditi obaveze plaćanja i pretplate za RTS, jer jedno sa drugim nema nikakve veze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: