Krstović penzionisan u julu

Pukovnik Dragomir Krstović, koji je pominjan kao organizator obezbeđenja Ratka Mladića, penzionisan je u julu.

Izvor: Beta, "Nezavisne novine"

Četvrtak, 21.07.2005.

13:20

Default images

Ministarstvo odbrane SCG saopštilo je da je Krstović penzionisan "zbog ispunjenja postavljenih kriterijuma, sa još oko 1.900 drugih vojnih lica". Ministarstvo odbrane SCG saopštilo je juče da nijedan aktivni pripadnik Vojske nije bio u kontaktu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem od donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom 2002.

Bivši šef Državne bezbednosti Srbije Goran Petrović rekao je da je pukovnik Krstović bio zadužen za obezbeđenje Mladića do kraja 2002. godine. Kako je preneo "Blic", Petrović je kazao da je Krstović komandant logistike i član Generalštaba Vojske. U saopštenju Ministarstva navodi se da u kontaktu sa Mladićem nije bio ni pukovnik Dragomir Krstović. Dodaje se da aktivni pripadnici Vojske SCG nisu bili u kontaktu ni sa drugim haškim optuženicima, niti su im pružali "bilo kakvu pomoć" od donošenja Zakona. Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom usvojen je u Skupštini SRJ 11. aprila 2002. godine.

Petrović: Uloga Koštunice

Prema njegovim rečima, o tome je načinjena službena beleška, koja je kasnije prosleđena tadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću, ministru policije Dušanu Mihajloviću i predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici.

Petrović je u međuvremenu za banjalučke "Nezavisne novine" rekao da je premijer Vojislav Koštunica štitio i još štiti haške optuženike, zbog čega smatra da Koštunica treba krivično da odgovara.

On je rekao da Koštunica nije preduzeo ništa na hapšenju haških optuženika, iako mu je Državna bezbednost 2001. godine dostavila informaciju da Ratka Mladića čuva Vojska Jugoslavije i da su mu šefovi obezbeđenja Dragomir Krstović, komandant logistike i član Generalštaba VJ, kao i da je koordinator obezbeđenja pukovnik Vojske Republike Srpske Jovan Đogo.

Đogo je tokom celog rata i posle njega bio zaposlen u Birou Vlade RS u Beogradu, ali Petrović nikada niko nije znao čime se tačno bavio. Jedno vreme kancelariju sa njim je delio general Vinko Pandurević, iako je protiv njega već i tada bila podignuta optužnica pred haškim tribunalom. "Snimili smo razgovor Mladića sa jednim od ljudi iz obezbeđenja i preko baznih stanica utvrdili da se krije u okolini Valjeva", rekao je Petrović.

On je dodao da je Državna bezbednost došla do informacije da u direktnom obezbeđenju Mladića učestvuje oko deset ljudi, čija su imena tada imali.

Petrović kaže da je Državna bezbednost informaciju da se Mladić nalazi u Srbiji i da ga obezbeđuje vojska dostavila tadašnjem predsedniku SR Jugoslavije Koštunici, premijeru Srbije Zoranu Đinđiću i ministru policije Dušanu Mihajloviću. "Premijer Đinđić je saopštio Koštunici lokaciju na kojoj se nazali Mladić, ali mu je on rekao da to pusti i da ne dira u te stvari. Za mene se tu cela priča završila, jer nisam imao nalog da bilo šta radimo dalje", kazao je Petrović.

On je istakao da se postavlja pitanje zašto je Koštunica svesno počinio krivično delo pomaganja u bekstvu haškim optuženicima i zašto je podstrekavao oficire Vojske Jugoslavije da to isto čine. "Koštunica, tadašnji načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković i mnogi oficiri su svesno počinili krivično delo štiteći haške begunce. Zašto su to uradili i da li će za to ikada odgovarati? Ako oni za to ne budu odgovarali ova zemlja nema budućnosti. Ako predsednik države i najviši oficiri Vojske mogu da čine krivična dela onda je besmisleno pitati ko danas čuva Mladića", smatra Petrović.

Petrović je rekao da je Jovan Đogo bio ključni čovek koji je kooridnirao akcije dve vojske na čuvanju haških begunaca. "Najveći broj oficira Vojske RS vodili su se kao zaposleni u Vojsci Jugoslavije i naravno da je između njih postojala saradanja kada je u pitanju mreža podrške Mladiću i ostalim haškim beguncima", kazao je.Petrović je dodao da je neshvatljivo da Koštunica i danas "herojima proglašava ljude koji učestvuju u skrivanju ratnih begunaca" i da ih "unapređuje u više činove". Petrović je istakao da je DB Srbije, dok je bio na njenom čelu, pored Mladića locirala i još nekoliko haških optu`enika među kojima i Vinka Pandurevića, Predraga i Nenada Banovića, Milorada Stakića i "još nekoliko zvučnih imena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: